‘Lunch-fine dining-tapas-cocktails’ is de beknopte omschrijving op de website van Cuines 33, een leuk en trendy 1-sterrenrestaurant te Knokke-Heist. Geopend in 2011 in de Smedenstraat 33 in Knokke-Heist en nog geen jaar later reeds bekroond met 1 Michelin ster.
Cuines 33, waarbij de 33 verwijst naar de straatnummer van
het pand maar ook naar het jonge trio dat de zaak runt. Het staat voor 3 C’s:
Cosmopolitan, Contemporary en Conceptual. 2 chefs en 1 zaalverantwoordelijke én
eigenlijk toch ook wel een familiezaak gezien zaalverantwoordelijke Fleur
Boussy de zus is van kok Frederik Boussy én de vrouw van kok Edwin Menue.
Met een toch wel goed bedacht concept voor ogen stond ik te
popelen om hier te gaan eten. Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen en
gevraagd om plaats te nemen in het lounge gedeelte vooraan omdat we nog moesten
wachten op onze andere tafelgenoten. De ontvangstruimte vooraan bestaat uit cosy
zetels en poefjes in verschillende motiefjes en patronen. De trendy en
hedendaagse vibe komt meteen naar boven. Naast ons prijkt een imposante en mooi
verlichte bar. Voor mij echt een pracht van een interieur voor deze nieuwe
tapas ervaring.
We bestellen dan ook meteen een aperitief. Ik had op
voorhand al een beetje research gedaan en gelezen dat ze, hoe kan het ook
anders, volledig mee zijn met de huidige gin-tonic trend. Verschillende soorten
gins om uit te kiezen en ik ga voor een fruitig en aromatisch exemplaar: de
Bloom. Terwijl mijn partner de Pharmacy gin verkiest. Achteraf toch een beetje jaloers
want die Belgische Pharmacy gin was toch een topper uit de streek.
Nadat de rest van ons gezelschap hun aperitief had gekregen,
passeerden de eerste reeks kleine en verfijnde aperitiefhapjes de revue. Een
aperitiefhapje dat is blijven hangen in mijn geheugen is een bolletje, een
soort van capsule die je meteen volledig in de mond moest steken. Eens je deze
op je tong legde, plofte het bolletje open en kwam er een shotje van bloody
mary vrij. Even een vreemd gevoel maar wel een super fijne ervaring.
Na de aperitief was het tijd om aan tafel te schuiven. Vlak
naast de keuken konden we ongestoord mee volgen hoe de chefs hun creaties op
het bord toverden. Af en toe was het wel hectisch omdat het zaalpersoneel
steeds onze tafel moest passeren om naar de keuken te gaan en de keuken ging
open en dicht met een schuifsysteem. Ik heb me er persoonlijk niet aan gestoord
omdat ik wel interesse had in de manier waarop de chefs te werk gingen.
Je kan kiezen uit 2 avondmenu’s bij Cuines 33: het tapas
menu ‘sabor’, dat bestaat uit 6 creaties ofwel het tapas menu ‘gran sabor’, dus
zoals de naam zelf verklapt de grotere menu met maar liefst 8 creaties. Voor de
‘sabor’ betaal je € 64,00 en voor de ‘gran sabor’ betaal je € 84,00. Wij hebben
de ‘gran sabor’ gekozen, met het gedacht dat dit waarschijnlijk allemaal
kleinere tapas zouden zijn. Niets was minder waar want de porties waren zeker
in orde.
Qua wijnen hadden wij aangepaste wijnen gevraagd en deze
werden ons professioneel voorgesteld. De aandacht ging sowieso uit naar het
voorstellen van de tapas aan tafel en soms werd onze wijn niet voldoende bijgevuld
of ging de aandacht daar dan toch minder naartoe. De zaak was dan ook volzet
gezien het zaterdagavond was en de service dus op volle toeren draaide. Dus dat
minpuntje zien we gerust door de vingers.
Maar laat ik beginnen met de menu even te overlopen.
Tapas 1 – Roodbaars ‘Peru’
Scheermes – rode quinoa – pepino – ceviche perzik
Quinoa in combinatie met de roodbaars, dit was een toppertje. Ook qua smaken was alles perfect in evenwicht.
Tapas 2 – ‘Grevelingen’ oester
Verveine – granny Smith – gin
Mierikswortel – algen – citroen – zeebaars
Deze tapas bestond uit twee delen met oester. Oesters zijn niet echt my cup of tea, maar dat is uiteraard persoonlijk. Deze tapa heeft mij het minst kunnen bekoren van de avond.
Tapas 3 – Buikspek ‘Duroc oriental’
Kreeft – tamarinde – jalapeño – steamed bun – zoetzure
groentje
Dit vond ik een verrassende combinatie met de kreeft en het
spek, wat toch wel mooi samenging. De lekkere kruiden en tamarinde in combinatie met de jalapeño maakten het af en het zoetzure groentje bracht alles in balans.
Tapas 4 – Witte asperges / Pijlinktvis
Fenegriek – lardo – tuinbonen
Dit gerechtje bestond ook weer in twee delen. Enerzijds de pijlinktvis met de asperges en de lardo. Zeer vol van smaak, voor mij zelfs een beetje vettig met de lardo maar anderzijds werd dit goed in balans gebracht met de groene, frisse creatie die ernaast stond. Het was de bedoeling om te beginnen met de inktvis en daarna af te sluiten met de groene sensatie maar ik vond het minder zwaar om beiden te combineren en samen te degusteren.
Tapas 5 – Tongschar
Venkel – zeekraal – curry vandouvan – steranijs
Een van mijn favoriete vis is de tong, dus voor mij behoort deze tongschar ook wel tot een van de betere tapas. Zeer lekker in combinatie met de zeekraal. Terwijl een andere tafelgenoot vond dat dit een beetje te gezouten was, vond ik de smaak wel lekker. Zeker in combinatie met de steranijs en de venkel die het geheel wat verfrissing gaf zodat de smaken weer in balans kwamen.
Tapas 6 –
Entrecote ‘rouge des pres’ BBQ
Artisjok – parmezaan - ratte aardappel – hooi
Super gerechtje! Klaargemaakt op de big green egg en fantastisch van smaak! Ook net genoeg van portie. Het hooi geeft ook weer die typische afsmaak die nodig is bij dit gerecht.
Tapas 7 – Aardbei
Citrusafrikaan – roos
Dit eerste dessert benaderde alleen met de roze kleur al bijna de perfectie. De portie was ruim voldoende en de smaken waren fenomenaal lekker. Ik kon haast niet geloven dat er nog een dessertje moest volgen...
Tapas 8 – Vlierbloesem
Yoghurt - kardamon
Vergeleken met het roze dessertje deed dit qua kleuren zeer winters aan. De smaak daarentegen overtrof mijn verwachtingen: zeer fris. Maar mijn voorkeur ging toch uit naar de roze creatie.
Wie beweert dat hij of zij na deze menu met een lege maag
naar huis gaat is gek. Ik moest toch even bekomen van alle lekkernij en ben
verschoten van de porties. Misschien kwam het wel doordat de gangen zo snel op
elkaar volgden wan ik had echt de indruk dat het ervaren keuken -en
zaalpersoneel perfect op elkaar was afgestemd en de routine in hun vingers
hadden.
Als afsluiter van deze avond hebben we nog een koffie
genomen en deze werd vergezeld van nog meer verwennerij!
Wil je rijkelijk gaan dineren in een sterrenrestaurant in
een aangenaam kader? Kies dan zeker voor het unieke concept van Cuines 33 waar
de tapa-creaties je ongetwijfeld zullen bekoren.
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!