Nog een superlekker voorgerechtje nodig om een geslaagde menu te
vervolledigen? Ik had na een druk culinair verwend weekend opeens nog
inspiratie gekregen om iets te maken met gerookte zalm: my all time favorite.
Geef toe: het ziet er toch goed uit of niet?
Ingrediƫnten:
-aardappel, ik heb krieltjes genomen
-gerookte zalm
-3 preistengels
-peper en zout
-bieslook
-zure room
-citroensap
-boter
-olijfolie
-dresseerring
Werkwijze:
Schil de krieltjes en laat deze koken tot ze klaar zijn
om tot een puree te stampen. Spoel ondertussen de preistengels en snijd de prei
in kleine stukjes. De prei mag daarna aangestoofd worden in wat olijfolie.
Kruid bij met peper en zout. Voor de aardappelpuree heb je nodig: de gekookte
krieltjes, wat goede boter en peper en zout. Plet de aardappel met een vork tot
een puree. Hierin mogen nog kleine stukjes zitten, vandaar dat ik geen melk
gebruik. Wanneer de puree en de prei klaar staan, kan je beginnen aan het
sausje. Hiervoor mix je een potje zure room samen met genoeg bieslook en wat
citroensap in een blender of foodprocessor. Proef af en toe of de smaak naar
eigen wens is en voeg misschien nog wat extra bieslook toe. Het moet niet te
hard afsmaken maar het mag ook niet te flets zijn. Snijd de gerookte zalm in fijne
strips.
Tijd om te dresseren! Neem je bord en plaats de
dresseerring in het midden van het bord. Begin onderaan met een laagje
aardappelpuree. Druk dit goed aan. Het volgende laagje is de gestoofde prei. Druk terug goed aan en vergeet niet om de dresseerring goed vast te houden.
Hierop mag je een laagje van de zure room met bieslook aanbrengen en daarop leg
je de gerookte zalmsnippers. Werk af met wat bieslook en haal de dresseerring
weg. Voila, het voorgerechtje is klaar. Smakelijk!
Dat ziet er lekker uit! Wel balen dat ik nu geen zalm mag... :(
ReplyDeleteDag Gemma, je kan het misschien eens proberen met Italiaanse Parmaham. Het zilte van de ham gaat ook wel goed samen met de andere ingrediƫnten!
Delete