De Griekse tiropita in de driehoekjesvorm kent iedereen
wel. Deze hapjes gevuld met feta blijven een klassieker in de Griekse keuken,
vooral dan bij de traditionele mezze.
Ik heb voor de verandering een tiropita gemaakt in
spiraalvorm. De vulling en het filodeeg blijven hetzelfde, het is enkel de vorm
die verandert. Ik vind het écht mooier en feestelijker om het op deze manier te
serveren.
Ingrediënten:
-ongeveer 130g filodeeg (ik nam ingevroren filodeeg,
verpakt in 2 pakjes van 130g)
-2 pakjes fetakaas
-1 ei
-1 eigeel
-olijfolie
-snuifje oregano
-snuifje gedroogde munt
-snuifje dille
-peper en zout
Werkwijze:
Laat het filodeeg ontdooien en houd je ondertussen bezig
met de vulling.
Neem een kom en doe hierin de feta, 1 ei, een snuifje
oregano en gedroogde munt, peper en zout en een snuifje dille. Meng al deze
ingrediënten goed door elkaar.
Neem 1 eigeel apart en doe er een druppel water bij, dit
dient om het filodeeg zo meteen aan elkaar te kleven.
Wanneer het filodeeg ontdooid is, neem je 1 of 2 vellen
en leg je deze op het werkblad. Terwijl je onderaan een reepje deeg vrijlaat,
schep je er in een horizontale lijn wat van de feta bereiding op (de
werkwijze kan je vergelijken met het maken van een sushirol) en rol je het
filodeeg op naar boven toe, zodat je 1 worst krijgt. De rol kleef je dicht met
behulp van een beetje eigeel dat je erover strijkt met een keukenborsteltje. De
dikte van de rol kan je zelf een beetje bepalen, afhankelijk van het soort
ovenschaal die je ter beschikking hebt. Je herhaalt deze stap een aantal keren
totdat de vulling en de meerderheid van het deeg op is.
Nu heb je verschillende
worsten die je in een cirkel, van buiten naar binnen, in de ronde, met
olijfolie bestrijkte ovenschaal legt. Het einde van 1 worst betekent het begin
van een andere worst. Let op: om te vermijden dat de feta tijdens het bakken
uitloopt, moet je dus rond elk eind- en beginpunt nog een beetje filodeeg
rollen en nog eens dicht kleven met wat eigeel.
Vanaf je de ovenschaal gevuld hebt met de spiraal, strijk
je nog wat olijfolie over de tiropita. Nu is het gerecht klaar om in de oven te
gaan.
Verwarm de oven voor op 180°C en laat de tiropita ongeveer een half uur
bruin en krokant bakken. Serveer met een fris tomatenslaatje en wat lente-ui.
Smakelijk!
Je bent erin geslaagd om een traditioneel gerecht om te vormen tot een origineel en voor-het-oog-wil-ook-wat smakelijk gebak.
ReplyDeleteIk wens je nog een heel fijn kerst.
groetjes
Dank je! Voor jou ook een fijne kerst ;-)
Delete