Veel van mijn herinneringen gaan ergens wel gepaard met
eten. Geuren, smaken en herinneringen zijn wat mij betreft onlosmakelijk met
elkaar verbonden. Wanneer ik een bepaalde herkenbare geur oppik, mijmer ik
terug naar het verleden. Noem het gerust nostalgie. Bepaalde gerechten smaken
dan ook alleen maar het beste wanneer je ze op de plaats consumeert waar ze
vandaan komen. Mijn Griekse grootmoeder was een heldin in het bereiden van
authentieke recepten en die herinneringen zou ik maar al te graag weer willen
ophalen met haar. Mijn Belgische grootmoeder is nog steeds meesteres in het
bereiden van overheerlijke sausen en soepen. Ze smaken toch steeds weer dat
tikketje beter dan wanneer ik ze zelf probeer na te maken. Zo heeft iedereen
wel zijn eigen herinneringen wanneer het op eten aankomt.
Granola kennen we ondertussen allemaal bij naam. Je kan
er ook niet naast kijken op Social Media want IE-DER-EEN maakt tegenwoordig
zijn eigen versie granola. Muesli kennen we allemaal en dit is al ietsje langer
ingeburgerd bij ons dan granola. Muesli kende ik dan ook al van toen ik nog
klein was en af en toe eens wou eten, omdat het toen gezond werd genoemd. We
weten ondertussen allemaal dat zelfs muesli bomvol suikers en bewaarmiddelen
zit. Ook granola brengt weer herinneringen met zich mee want de eerste maal dat
ik dit als ontbijt uitprobeerde was in New York. Ik ben er sindsdien zot van en
nu ik het iedereen zelf zie maken en besef hoe gemakkelijk het wel is, ben ik
er zelf ook eens aan begonnen.
Het leukste aan granola is eigenlijk dat er niet echt een
vast recept bestaat. Kies de noten uit die je zelf het lekkerste vindt, de
soort honing of siroop die je zelf wilt gebruiken en de hoeveelheid kaneel die
je erover wilt strooien.
Mijn recept bestaat uit de volgende ingrediƫnten:
-havermout
-hazelnoten
-walnoten
-zonnebloempitten
-lijnzaad
-honing
-kaneelpoeder
-amandelpoeder
-rozijntjes
-goji bessen
-gedroogde abrikozen
Werkwijze:
Snijd de hazelnoten, walnoten en abrikozen fijn. Doe
vervolgens de havermout in een grote mengkom (ik nam ongeveer 500g voor 1
bakplaat. Dit is veel, je kan gerust met minder doen.). Doe nu de
notenmengeling erbij, samen met de zonnebloempitten, wat lijnzaad,
amandelpoeder, honing, rozijntjes, goji bessen en gedroogde abrikozen. Meng
alles goed door elkaar naar eigen smaak. Echt waar, hier bestaat geen vast
recept voor. Je zal moeten testen welke smaken jij het liefste hebt.
Spreid de
mengeling uit over een met bakpapier bedekte bakplaat, strooi er rijkelijk
kaneelpoeder over en doe er indien nodig nog wat honing bij. Ik ben een
kaneelfan, dus ik heb die smaak enorm graag. Indien je er niet zo dol op bent,
doe er dan gerust wat minder bij. De geur van kaneel die achteraf uit de oven
komt is gewoonweg heerlijk.
Zet de bakplaat op 180°C in de oven en laat dit ongeveer
een 25-30 tal minuten bakken. Schep om de 5 minuten de mengeling eens om zodat
alles mooi kan kleuren.
Haal daarna de bakplaat uit de oven en laat dit
afkoelen. Wanneer afgekoeld, kan je potjes beginnen vullen en heb je elke dag
een heerlijk en snel ontbijt. Of vul een mooie pot, versier hem en geef hem
cadeau.
Als ontbijt neem ik steeds een bordje met yoghurt of platte kaas, vers
fruit en enkele lepels van mijn zelfgemaakte granola erbij. Smakelijk!
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!