Tuesday, March 17, 2015

Sea Grill **


Afgelopen vrijdagavond heb ik genoten van een heerlijk diner bij de Sea Grill te Brussel. Dit tweesterren restaurant gespecialiseerd in vis heeft over de jaren reeds verschillende gerenommeerde prijzen in de wacht mogen slepen. Yves Mattagne is de bezieler van de Sea Grill en ik heb de eer gehad om hem in real life te ontmoeten. Hij liet een sympathieke, ontspannen en charismatische indruk achter.

De Sea Grill is gelegen in het Radisson Blu hotel te Brussel, wat toch wel apart is voor een tweesterrenrestaurant om een locatie te delen met een van de bekendste hotelketens ter wereld. Het doet wat mij betreft helemaal geen afbreuk aan de waarde van het restaurant, integendeel het is zelfs een voordeel dat je bij je restaurantbezoek een overnachting kan bijboeken. Zeker wanneer je al enkele glaasjes wijn op hebt.

Het interieur van de Sea Grill is allesbehalve jong en trendy. Klassevol is het wel en het straalt tegelijkertijd warmte uit maar ook een duidelijk zen aspect. De zachte verlichting en details spelen hier zeker in mee. Warme Oosterse kleuren zijn prominent aanwezig. 


Ben je met een grotere groep van ongeveer 10 à 12 personen, dan kan je plaatsnemen in een apart gedeelte van het restaurant, dat voor meer privacy zorgt. Hier kan je zelfs ongestoord aperitieven in het salon. Dit eetgedeelte kan door middel van een schuifdeur volledig worden afgesloten van het salonnetje, ideaal voor business meetings.

Ben je niet verlekkerd op vis, dan zal je hier jammer genoeg niet aan je trekken komen. Zin in een sappig stuk vlees, dan reserveer je best ergens anders. Als je wél te vinden bent voor een culinaire tweesterren reis en je eens verrast wil worden met mooie composities en sublieme smaken, dan raad ik Sea Grill zeker aan. Prima service en een gebrek aan personeel is er zeker niet, ze zijn zelfs zo prominent aanwezig dat ik het gevoel had dat men per tafel een eigen butler had.

Hieronder neem ik je mee op verkenning. De menu die wij namen heet Tradition & Qualité, bestaat uit vier gerechten en kost € 120 exclusief aangepaste wijnen. Drie visgerechten en een dessert om van te watertanden sieren de kaart.

Bij onze coupe champagne kregen we 3 amuses voorgeschoteld om al een beetje in de sfeer te komen.
 

Deze laatste amuse werd aan tafel geserveerd, waarna onze culinaire reis begon:

Sint-Jacobsvruchten, Ganzenlever van bij Lafitte
Rode biet, Peper, Gember, Citrusvrucht van bij Bachès, Kaneel, Kardemom


Toegegeven, ik ben geen fan van Ganzenlever, not.at.all. Ik heb dan maar mijn best gedaan maar helemaal heb ik dit stuk niet opgegeten. Al de overige bits and pieces heb ik wel met smaak verorberd. De carpaccio van Sint-Jacobsvruchten gecombineerd met de citrusvruchten, gember en kaneel was geslaagd.

Zeetong van onze kust, “witte parel” Oesters
Spitskool, Mousseline, Yuzu, Iberico, Kokkels



Ik ben een zeetong liefhebber all the way en ik moet eerlijk toegeven dat ik verwacht had om deze mooie vis puur op mijn bord terug te vinden. Dit werd iets specialer gebracht: de zeetong en de oesters zaten ingepakt in een canneloni van spitskool, waardoor ik het een beetje jammer vond dat alles verstopt zat. Wat me wel aanstond was die mousseline: om duimen en vingers van af te likken. De mousseline werd bereid met yuzu, een citrusvrucht uit het verre oosten: too good to be true...

Witte Koolvis
Gevogelte krokantje, Eekhoorntjesbrood, Noten, Radijs, Parmigiano


Dit was het beste visgerecht van de hele avond voor mij. Een puur stukje koolvis, een lekkere saus, een zachte puree vergezeld van parmezaan, radijsjes en een melange van noten en eekhoorntjesbrood. Last but not least kwam er nog iemand wat verse zwarte truffel over raspen... Echt heel lekker!

Voordat het dessert geserveerd werd, kregen we nog een pre-dessert aangeboden: een zachte rijstpap met sinaas. De smakelijke texturen van dit gerechtje sieren het bord.


Herziene ‘Manon’ Praline
Meringue, Praliné, Hazelnoot, witte chocolade


Ik wist even niet wat ik las: Manon praline? As in .. Leonidas maybe? Hier was ik wel het meest benieuwd naar. Alle ingrediënten die in dit gerecht aanwezig waren vormen voor mij het perfecte dessert. Ik hou van praliné en meringue dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen. Het was zelfs beter dan gehoopt, fantastisch dessertje.  

Bij de koffie of thee kregen we nog enkele huisgemaakte petit fours aangeboden...

 
Contact: 

Sea Grill
Wolvengracht 47
1000 Brussel

http://www.seagrill.be



6 comments:

  1. hoi, zag er daar wel gezellig uit!
    inderdaad wel mooie gerechtjes.
    vooral het dessert ziet er mij ongelooflijk lekker uit!

    ReplyDelete
  2. Oh, dat ziet er echt allemaal goed uit zeg!! Hm, rode biet gaat ook erg goed samen met vis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, dat klopt en die rode biet vond je ook terug in twee structuren: een gel en een schuimpje. Nog beter dus :-) x

      Delete
  3. Ik eet nu wel geen vis maar het ziet er wel als een topervaring uit! vriendinnen van mij waren ook erg loven over Sea Grill. Zou je ook enkel voor het dessert kunnen reserveren ;-)?

    x Karen
    http://dressinginlabels.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey Karen, het dessert was echt hemels.. Yves Mattagne geeft trouwens ook workshops in zijn atelier, daar zullen ook wel wat heerlijke gerechten de revue passeren incl. Dessertjes ;-) x

      Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!