Wednesday, December 17, 2014

Granola !Veel van mijn herinneringen gaan ergens wel gepaard met eten. Geuren, smaken en herinneringen zijn wat mij betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer ik een bepaalde herkenbare geur oppik, mijmer ik terug naar het verleden. Noem het gerust nostalgie. Bepaalde gerechten smaken dan ook alleen maar het beste wanneer je ze op de plaats consumeert waar ze vandaan komen. Mijn Griekse grootmoeder was een heldin in het bereiden van authentieke recepten en die herinneringen zou ik maar al te graag weer willen ophalen met haar. Mijn Belgische grootmoeder is nog steeds meesteres in het bereiden van overheerlijke sausen en soepen. Ze smaken toch steeds weer dat tikketje beter dan wanneer ik ze zelf probeer na te maken. Zo heeft iedereen wel zijn eigen herinneringen wanneer het op eten aankomt.

Granola kennen we ondertussen allemaal bij naam. Je kan er ook niet naast kijken op Social Media want IE-DER-EEN maakt tegenwoordig zijn eigen versie granola. Muesli kennen we allemaal en dit is al ietsje langer ingeburgerd bij ons dan granola. Muesli kende ik dan ook al van toen ik nog klein was en af en toe eens wou eten, omdat het toen gezond werd genoemd. We weten ondertussen allemaal dat zelfs muesli bomvol suikers en bewaarmiddelen zit. Ook granola brengt weer herinneringen met zich mee want de eerste maal dat ik dit als ontbijt uitprobeerde was in New York. Ik ben er sindsdien zot van en nu ik het iedereen zelf zie maken en besef hoe gemakkelijk het wel is, ben ik er zelf ook eens aan begonnen.

Het leukste aan granola is eigenlijk dat er niet echt een vast recept bestaat. Kies de noten uit die je zelf het lekkerste vindt, de soort honing of siroop die je zelf wilt gebruiken en de hoeveelheid kaneel die je erover wilt strooien.


Mijn recept bestaat uit de volgende ingrediƫnten:

-havermout
-hazelnoten
-walnoten
-zonnebloempitten
-lijnzaad
-honing
-kaneelpoeder
-amandelpoeder
-rozijntjes
-goji bessen
-gedroogde abrikozen

Werkwijze:

Snijd de hazelnoten, walnoten en abrikozen fijn. Doe vervolgens de havermout in een grote mengkom (ik nam ongeveer 500g voor 1 bakplaat. Dit is veel, je kan gerust met minder doen.). Doe nu de notenmengeling erbij, samen met de zonnebloempitten, wat lijnzaad, amandelpoeder, honing, rozijntjes, goji bessen en gedroogde abrikozen. Meng alles goed door elkaar naar eigen smaak. Echt waar, hier bestaat geen vast recept voor. Je zal moeten testen welke smaken jij het liefste hebt. 
Spreid de mengeling uit over een met bakpapier bedekte bakplaat, strooi er rijkelijk kaneelpoeder over en doe er indien nodig nog wat honing bij. Ik ben een kaneelfan, dus ik heb die smaak enorm graag. Indien je er niet zo dol op bent, doe er dan gerust wat minder bij. De geur van kaneel die achteraf uit de oven komt is gewoonweg heerlijk.
Zet de bakplaat op 180°C in de oven en laat dit ongeveer een 25-30 tal minuten bakken. Schep om de 5 minuten de mengeling eens om zodat alles mooi kan kleuren. 
Haal daarna de bakplaat uit de oven en laat dit afkoelen. Wanneer afgekoeld, kan je potjes beginnen vullen en heb je elke dag een heerlijk en snel ontbijt. Of vul een mooie pot, versier hem en geef hem cadeau. 
Als ontbijt neem ik steeds een bordje met yoghurt of platte kaas, vers fruit en enkele lepels van mijn zelfgemaakte granola erbij. Smakelijk!

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!