Monday, December 22, 2014

Feestelijke tiropitaDe Griekse tiropita in de driehoekjesvorm kent iedereen wel. Deze hapjes gevuld met feta blijven een klassieker in de Griekse keuken, vooral dan bij de traditionele mezze.
Ik heb voor de verandering een tiropita gemaakt in spiraalvorm. De vulling en het filodeeg blijven hetzelfde, het is enkel de vorm die verandert. Ik vind het écht mooier en feestelijker om het op deze manier te serveren.

Ingrediënten:

-ongeveer 130g filodeeg (ik nam ingevroren filodeeg, verpakt in 2 pakjes van 130g)
-2 pakjes fetakaas
-1 ei
-1 eigeel
-olijfolie
-snuifje oregano
-snuifje gedroogde munt
-snuifje dille
-peper en zout

Werkwijze:

Laat het filodeeg ontdooien en houd je ondertussen bezig met de vulling.
Neem een kom en doe hierin de feta, 1 ei, een snuifje oregano en gedroogde munt, peper en zout en een snuifje dille. Meng al deze ingrediënten goed door elkaar.
Neem 1 eigeel apart en doe er een druppel water bij, dit dient om het filodeeg zo meteen aan elkaar te kleven.
Wanneer het filodeeg ontdooid is, neem je 1 of 2 vellen en leg je deze op het werkblad. Terwijl je onderaan een reepje deeg vrijlaat, schep je er in een horizontale lijn wat van de feta bereiding op (de werkwijze kan je vergelijken met het maken van een sushirol) en rol je het filodeeg op naar boven toe, zodat je 1 worst krijgt. De rol kleef je dicht met behulp van een beetje eigeel dat je erover strijkt met een keukenborsteltje. De dikte van de rol kan je zelf een beetje bepalen, afhankelijk van het soort ovenschaal die je ter beschikking hebt. Je herhaalt deze stap een aantal keren totdat de vulling en de meerderheid van het deeg op is. 
Nu heb je verschillende worsten die je in een cirkel, van buiten naar binnen, in de ronde, met olijfolie bestrijkte ovenschaal legt. Het einde van 1 worst betekent het begin van een andere worst. Let op: om te vermijden dat de feta tijdens het bakken uitloopt, moet je dus rond elk eind- en beginpunt nog een beetje filodeeg rollen en nog eens dicht kleven met wat eigeel.
Vanaf je de ovenschaal gevuld hebt met de spiraal, strijk je nog wat olijfolie over de tiropita. Nu is het gerecht klaar om in de oven te gaan. 
Verwarm de oven voor op 180°C en laat de tiropita ongeveer een half uur bruin en krokant bakken. Serveer met een fris tomatenslaatje en wat lente-ui. 
Smakelijk!2 comments:

  1. Je bent erin geslaagd om een traditioneel gerecht om te vormen tot een origineel en voor-het-oog-wil-ook-wat smakelijk gebak.
    Ik wens je nog een heel fijn kerst.
    groetjes

    ReplyDelete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!