Sunday, April 5, 2015

Grieks getinte paasbrunch

 

Een zalig Paasfeest voor iedereen! Hopelijk wordt het een gezellige Paaszondag onder familie of vrienden met lekker eten. De zon is ons alvast goedgezind vandaag, I love it!

Ik ben verzot op brunchen, een paasbrunch is dan ook de ideale moment om samen met het gezin te genieten van heerlijke gerechtjes. Hieronder vind je mijn recept terug voor zelfgemaakte originele Griekse pitabroodjes. Dit zijn de pitabroodjes die je in Griekenland ook terugvindt en ze brengen voor mij tal van mooie herinneringen naar boven. Daarbij maakte ik oeufs en cocotte met een Griekse touch!  Geniet ervan en let me know what you think!

Qua paasdrankje maakte ik een verse smoothie met mango, banaan en kokosmelk. Hiervoor nam ik 1 mango, 1 banaan en 1 glas lekkere kokosmelk. Dit is goed voor 2 gele Paas-smoothies. Een foto hiervan vond je gisteren terug op mijn Instagram account.

Ingrediënten voor 8 grote pitabroodjes (of +- 16 kleine broodjes):

-250ml warm water
-2 theelepels droge gist
-325g bloem
-65g bloem voor achteraf
-1 eetlepel olie (ik nam olijfolie)
-2 theelepels zout

Werkwijze voor de pitabroodjes:

Meng de gist met het warme water en laat dit even staan (+-5 à 10 minuten) tot de gist volledig is opgelost.
Meng alle ingrediënten, buiten de 65g bloem, samen tot 1 massa in een mixer op hoge snelheid. Je zal zien dat er een stevige, plakkerige bal ontstaat.
Kneed dit deeg vervolgens stevig met de hand op een met bloem bestoven aanrecht. Voeg beetje bij beetje wat bloem toe totdat het deeg niet meer zo hard plakt.
Leg de deegbal daarna in een ingevette kom en laat dit ongeveer 1 uur rijzen, afgedekt met een handdoek.
Wanneer je dit wenst, kan je het deeg meteen gebruiken voor de pitabroodjes, zo niet bewaar je dit in de koelkast en haal je het deeg er 10 minuten voor gebruik uit.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol elk stuk dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Indien je kleinere broodjes wenst, neem je een rond vormpje en steek je de pitabroodjes uit het dun uitgerolde deeg. Ik had er op die manier bijna 20 stuks.
Verwarm de pan met wat olijfolie en bak hierin de broodjes krokant aan beide zijden.
Nu heb je de perfecte Griekse pitabroodjes.
 
Ingrediënten voor de oeufs en cocotte à la grecque:

-kleine ovenschaaltjes
-2 eieren per ovenschaaltje
-feta
-tomaat
-oregano
-peper en zout
-wat verse dille

Werkwijze:

Vet elk ovenschaaltje in met een klein beetje olie. Vul elk schaaltje met 2 verse eitjes.
Voor het feta-tomaat mengsel brokkel je de fetakaas fijn en snijd je de tomaten in kleine stukjes. Voeg deze samen in een mengkom en doe hierbij flink wat droge oregano, peper en zout.
Vul nu elk ovenschaaltje met een beetje van dit mengsel.
Verwarm de oven voor op 180°C en neem een grote diepe ovenschaal die je vult met water. Hierin kan je de mini ovenschaaltjes zetten om te garen in de oven. Zie dat het water ongeveer tot het midden van de mini ovenschaaltjes komt. Bak de cocottes max. 15 minuten af in de oven.
Neem ze uit de oven en kruid ze nog met wat verse takjes dille.

Serveer de oeufs en cocotte met de heerlijke pitabroodjes. Smakelijk!

4 comments:

  1. Oeufs en cocotte zijn hier ook favoriet. met asperges bijvoorbeeld of spinazie, ook heel lekker

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mm ja met asperges ga ik dit seizoen zeker nog eens proberen, lekker!

      Delete
  2. Dit ziet er heerlijk uit!
    Moet ik eens op mijn to prepare lijstje zetten :)
    Liefs, Carolien // www.onahealthyadventure.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank je Carolien! Zeker een keertje klaarmaken en let me know what you think! ;-) x

      Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!