Tiropita is een van mijn favoriete Griekse hapjes.
Letterlijk vertaald: ‘deeg gevuld met kaas’, meer bepaald met
Griekse Fetakaas.
© Tasting
Lifestyle
|
Je kan dit
gerechtje serveren als hapje of als voorgerechtje, zoals hierboven op de foto.
Het is
eigenlijk vrij simpel om te maken maar er zijn enkele regionale verschillen in
bereiding, vooral in het gebruik van kruiding. Ik gebruik gedroogde munt
in dit gerecht, terwijl je ook recepten zult vinden die dille gebruiken. Ik
vind de subtiele smaak van munt in de tiropita een onmisbaar element. Het geeft
gewoon de frisse toets die je nodig hebt.
Ingrediënten:
-Feta
-Gedroogde
munt
-1 ei
-Peper en
zout
-extra
vergine olijfolie
-Bladerdeeg
(volgens mijn recept op de foto) of filodeeg
-1 eigeel
om het bladerdeeg te finaliseren voordat het de oven in gaat
Werkwijze:
Meng de
feta, gedroogde munt (naar eigen smaak), peper en zout, extra vergine olijfolie
(voor smaak en textuur) samen in 1 kom totdat je een homogene massa krijgt. Proef
het mengsel na om te zien of er nog meer kruiding bij moet. Ik hou
ervan om te experimenteren met gerechten en zelf de dosering naar eigen smaak
te doen.
De volgende
stap is het vullen van het bladerdeeg. Ik hou enorm van filodeeg maar ik heb
het liever wanneer dit gefrituurd is. Omdat ik deze keer de oven gebruik, heb
ik gekozen voor bladerdeeg. Mijn voorkeur gaat uit naar bladerdeeg uit de
diepvries omdat dit reeds in vierkantjes is gesneden. Het is niet de bedoeling om lui over te komen, maar als je niet veel
tijd hebt is het gewoonweg makkelijk. Laat het bevroren bladerdeeg even
op kamertemperatuur komen en je kan beginnen! Wanneer je in de winkel
geen bladerdeeg uit de diepvries vindt, gebruik dan het gewone bladerdeeg uit de koeling en
snij dit in vierkantjes. De grootte hiervan bepaal je dan zelf.
Bedek 1
hoekje van het vierkantje bladerdeeg met de feta mix en vouw dit op als een
driehoek. Herhaal dit tot al je vierkantjes gevuld zijn met het mengsel. De
zijkanten van de driehoekjes kan je door middel van een vork samendrukken,
zodat er geen mengsel uit het deeg loopt terwijl je dit bakt.
Bestrijk nu
met behulp van een keukenborsteltje de driehoekjes met het eigeel. Dit zal een mooie glans
en goudgele kleur geven aan de tiropita wanneer deze uit de oven komt.
Plaats jouw
creaties in een oven van 180°C en bak ze ongeveer 20 minuten tot ze mooi
goudbruin zijn.
Haal ze uit
de oven en laat ze heel even afkoelen tot ze lauwwarm zijn. Dan vind ik ze het
lekkerste!
In een
latere post geef ik het recept prijs voor het lekkere dipsausje dat ik erbij had geserveerd op mijn foto.
Kali Orexi!
Smakelijk!
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!