De ondertussen
gevestigde waarde L’Amitié, onder leiding van chef Thomas Baeyens, is recent
een metamorfose ondergaan van restaurant naar bistro-bar, of hoe ik het zelf
liever noem: gastrobar. Je ziet het meer en meer gebeuren, horecazaken die
noodgedwongen op zoek moeten gaan naar een nieuwe identiteit in deze
veranderende tijden van het steeds kritischer wordende publiek en concurrerende
zaken die nog altijd als paddenstoelen uit de grond rijzen, ondanks de gevreesde
witte kassa. Restaurant L’Amitié daarentegen werd al negen jaar succesvol
gerund op het Antwerpse zuid, maar ook zij wilden inspelen op het idee van meer
keuzevrijheid en ongedwongen sfeer.
Het interieur
van L’Amitié werd volledig onder handen genomen en in een fris nieuw jasje
gestoken. Warm en stijlvol, zo ziet het interieur er vandaag de dag uit. Zowel
naar verlichting als naar het kleurenpallet toe, op alle details werd gelet. De
ongedwongen sfeer wordt als snel duidelijk wanneer je de tafeldekking onder de
loep neemt. Papieren onderleggers die als placemats en tevens ook als menu
dienen en het bestek dat je zelf uit een centraal bakje van tafel kan nemen.
Gedaan met het klassieke restaurantgebeuren.
De menukaart
bestaat uit “Liquids”, “Bits ’n Bites”, “Charcuterie”, “Cheese”, “Small Plates”
en “You’re so Sweets”. Met het idee van “sharing plates” speelt L’Amitié in op
het delen en proeven van diverse topgerechtjes, zowel warm als koud. De keuken
is alle dagen, buiten zondag en maandag, open van ’s middags tot middernacht.
Hiermee bereikt de gastrobar een breder publiek dat ook voor een glaasje wijn
of bubbels, vergezeld van een hapje, meer dan welkom is om de hele avond lang
te degusteren. Een supergezellig concept dat alvast mijn hartje veroverd heeft.
Degusteren en (levens)genieten! Mijn smaakpapillen werden alvast rijkelijk verwend
tijdens mijn bezoek.
We starten met
een glaasje bubbels vergezeld van manzanilla olijven, huisbereide hummus met
grissini’s en pan con tomate. Het
knapperige zuurdesembrood is trouwens een extra vermelding waard en zeker de
moeite om te bestellen. Je leest het goed: het brood wordt niet standaard
voorzien op tafel omwille van het feit dat meer en meer mensen brood uit hun
menu schrappen. Voor brood en boter wordt dus een klein supplement gevraagd,
maar laat je daardoor zeker niet weerhouden. Ook heel smaakvol bij het assortiment
aan charcuterie waaronder Spaanse chorizo Jabugo, Italiaanse coppa met venkel
en saucisson sec uit de Ardèche.
De “small
plates” die daarna volgden waren een voor een top. De huis gemarineerde zalm
met sinaasappel, zure room en mierikswortel was het eerste bordje en meteen ook
een schot in de roos. De carpaccio van cecina met gepocheerde ganzenlever en
truffelvinaigrette deed er nog een schepje bovenop: een streling voor de tong. De
warme gerechtjes volgden op een mooi tempo: gegrilde octopus (trouwens een van
mijn favoriete gerechtjes én niet te missen in de meeste hotspots van
tegenwoordig), buikspek en sint-jacobsvrucht. Afsluiten deden we met een “You’re
so Sweets” citroentaartje. Ik heb al veel citroentaarten geproefd, en onlangs
zelf nog eentje gemaakt, omdat dit toch een van mijn favoriete taartjes aller
tijden is, en deze van Bistro-bar L’Amitié staat nu toch ergens bovenaan.
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!