Het mooie aan de
herfst zijn de prachtkleuren in het straatbeeld. De bomen die hun blaadjes verliezen
wat zorgt voor een mooi kleurenpalet en dit kleurenpalet vertalen in de keuken
op een gezellige zaterdag- of zondagmiddag. Ik ben zot van noten, deze periode
dan vooral van walnoten. Het liefst heb ik ze wanneer ze nog een beetje nat
zijn en supervers. De smaak is dan de perfectheid zelve. Vermits je ze nu
eenmaal niet allemaal ineens kan opeten, is het wel een goed idee om ze te
verwerken in een gerechtje. Een lekkere malse appelcake bijvoorbeeld met
walnoten of een hartige, winterse ovenschotel. Deze gratin met blauwe kaas en
walnoten is om duimen en vingers bij af te likken. De combinatie is hemels…
Ingrediënten:
-130g
macaronipasta
-Een klont boter
-2 schellen
gekookte ham
-1 prei
-12 walnoten, in
grove stukken gesneden
-Peper en zout
-250ml room
-120g Bleu
d’Auvergne of een andere blauwschimmelkaas
-Parmezaanse kaas
Werkwijze:
Kook de macaroni
gedurende 8 minuten in gezouten water en giet deze daarna af in een vergiet
onder koud water zodat het niet verder kookt.
Kuis de prei en
snijd deze overlangs in 2 delen. Snijd daarna in kleine stukken.
Snijd de hesp in
reepjes en doe deze bij de prei.
Zet een kookpot
op het vuur en doe hierin een goede klont boter.
Stoof de prei aan
met de hesp en voeg daarna de walnoten toe om ook nog even mee te stoven. Doe
er peper en zout naar smaak bij.
Voeg de room toe
en laat alles samen eventjes inkoken.
Zet het vuur af
en voeg stukje per stukje de blauwe kaas toe terwijl je roert. Nu zal je zien
dat de saus mooi gaat blinken. Doe als laatste de macaroni in de pot en roer
alles nog eens om.
Neem een
ovenschaal en voeg de inhoud van de kookpot toe. Rasp er Parmezaanse kaas over
en zet gedurende 20 à 30 minuten in de oven om te gratineren.
Dien op en geniet
van deze hemelse, winterse ovenschotel!
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!