Saturday, November 19, 2016

Gratin met blauwe kaas en walnoten


Het mooie aan de herfst zijn de prachtkleuren in het straatbeeld. De bomen die hun blaadjes verliezen wat zorgt voor een mooi kleurenpalet en dit kleurenpalet vertalen in de keuken op een gezellige zaterdag- of zondagmiddag. Ik ben zot van noten, deze periode dan vooral van walnoten. Het liefst heb ik ze wanneer ze nog een beetje nat zijn en supervers. De smaak is dan de perfectheid zelve. Vermits je ze nu eenmaal niet allemaal ineens kan opeten, is het wel een goed idee om ze te verwerken in een gerechtje. Een lekkere malse appelcake bijvoorbeeld met walnoten of een hartige, winterse ovenschotel. Deze gratin met blauwe kaas en walnoten is om duimen en vingers bij af te likken. De combinatie is hemels…

Ingrediënten:

-130g macaronipasta
-Een klont boter
-2 schellen gekookte ham
-1 prei
-12 walnoten, in grove stukken gesneden
-Peper en zout
-250ml room
-120g Bleu d’Auvergne of een andere blauwschimmelkaas
-Parmezaanse kaas

Werkwijze:

Kook de macaroni gedurende 8 minuten in gezouten water en giet deze daarna af in een vergiet onder koud water zodat het niet verder kookt.

Kuis de prei en snijd deze overlangs in 2 delen. Snijd daarna in kleine stukken.
Snijd de hesp in reepjes en doe deze bij de prei.

Zet een kookpot op het vuur en doe hierin een goede klont boter.
Stoof de prei aan met de hesp en voeg daarna de walnoten toe om ook nog even mee te stoven. Doe er peper en zout naar smaak bij.
Voeg de room toe en laat alles samen eventjes inkoken.

Zet het vuur af en voeg stukje per stukje de blauwe kaas toe terwijl je roert. Nu zal je zien dat de saus mooi gaat blinken. Doe als laatste de macaroni in de pot en roer alles nog eens om.

Neem een ovenschaal en voeg de inhoud van de kookpot toe. Rasp er Parmezaanse kaas over en zet gedurende 20 à 30 minuten in de oven om te gratineren.


Dien op en geniet van deze hemelse, winterse ovenschotel! 

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!