Sunday, June 26, 2016

Sfeervol koken met de plancha's van Forge Adour


Had je al eens gehoord van Forge Adour? Tot voor kort kende ik dit merk van plancha’s en grills nog niet, maar daar kwam verandering in tijdens een gezellige workshop met Ilse D’Hooge, auteur van onder meer “Ilse Kookt”. Sindsdien ben ik überfan van dit, van oorsprong Franse, merk! Bakken op een plancha is bakken op een verhitte plaat bij temperaturen van om en bij de 300 à 330°C. Op deze hoge temperaturen kan je de lekkerste voedingsmiddelen, gaande van groenten tot vlees of vis, klaarmaken én dit kan zowel buiten als binnen… Laat dat laatste een welkom geschenk zijn gedurende deze natte zomermaand!

Plancha’s vinden hun oorsprong in Spanje, waar deze in de 19e eeuw reeds gebruikt werden bij populaire feesten. Het positieve aan een plancha is dan ook dat gezond koken prioriteit is. Het vet wordt onttrokken uit het voedsel en de plancha zelf vraagt weinig vetstof. Enkele druppels olijfolie volstaan meestal om eten te grillen zonder dat het gaat aanbranden. Nog een voordeel is dat een plancha niet lang nodig heeft om heet te worden, anders dan bij een klassieke barbecue bijvoorbeeld. Na 10 minuten opwarmen kan je aan de slag gaan. En de baktijd, die is ook korter wat ertoe leidt dat de ingrediënten hun vitaminen en vezels meer behouden. Last but nog least kan je de plancha gebruiken voor het ganse menu: hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs desserten kunnen klaargemaakt worden op de plancha.


Forge Adour produceert kwaliteitsvolle plancha’s in geëmailleerd gietijzer. Gietijzer zorgt ervoor dat de warmte zeer goed behouden blijft en het email zorgt ervoor dat de plancha zeer onderhoudsvriendelijk is, m.a.w. het schoonmaken neemt minder tijd in beslag! Een verademing dus, wanneer je gaat vergelijken met een klassieke barbecue, die ook gezellig kan zijn maar nog altijd tijdrovend is. Forge Adour verkoopt zowel plancha’s op gas als op elektriciteit, en dit in verschillende groottes. Wens je dus een plancha om buiten te gebruiken, raad ik zeker een groter model op gas aan. Wens je eerder binnen gerechten te bereiden met een plancha, dan kies je beter eentje op elektriciteit. De “indoor plancha” bijvoorbeeld is het kleine zusje van de gebruikelijke Forge Adour plancha’s. Deze neemt niet veel plaats is en heeft dezelfde bakkwaliteit als eentje op gas. Naast het assortiment plancha’s biedt Forge Adour ook ondersteunende producten aan zoals rolwagentjes en tafels, accessoires zoals spatels, schorten, antispatnet, olijfolie-sprays, …

Ben je vooral benieuwd naar de workshop die ik gevolgd heb en naar de gerechten die wij klaarmaakten? Surf dan zeker niet weg en laat je hieronder verleiden tot al dat lekkers.
Mosselen met gegrilde paprika’s op de plancha


Langoustines met dragonboter en gegrilde venkel

Pittige zeeduivel met gebakken krieltjes, rode ui en rucola


Pancakes met nectarines
Bedankt Forge Adour en Ilse D'Hooge voor de aangename kennismaking! 
Op naar een eigen aankoop van een Forge Adour plancha, voor nog meer culinair genot!

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!