Had je al eens
gehoord van Forge Adour? Tot voor kort kende ik dit merk van plancha’s en grills
nog niet, maar daar kwam verandering in tijdens een gezellige workshop met Ilse
D’Hooge, auteur van onder meer “Ilse Kookt”. Sindsdien ben ik überfan van dit,
van oorsprong Franse, merk! Bakken op een plancha is bakken op een verhitte plaat
bij temperaturen van om en bij de 300 à 330°C. Op deze hoge temperaturen kan je
de lekkerste voedingsmiddelen, gaande van groenten tot vlees of vis, klaarmaken
én dit kan zowel buiten als binnen… Laat dat laatste een welkom geschenk zijn
gedurende deze natte zomermaand!
Plancha’s vinden hun
oorsprong in Spanje, waar deze in de 19e eeuw reeds gebruikt werden
bij populaire feesten. Het positieve aan een plancha is dan ook dat gezond
koken prioriteit is. Het vet wordt onttrokken uit het voedsel en de plancha
zelf vraagt weinig vetstof. Enkele druppels olijfolie volstaan meestal om eten
te grillen zonder dat het gaat aanbranden. Nog een voordeel is dat een plancha
niet lang nodig heeft om heet te worden, anders dan bij een klassieke barbecue
bijvoorbeeld. Na 10 minuten opwarmen kan je aan de slag gaan. En de baktijd,
die is ook korter wat ertoe leidt dat de ingrediënten hun vitaminen en vezels
meer behouden. Last but nog least kan
je de plancha gebruiken voor het ganse menu: hapjes, voorgerechten,
hoofdgerechten en zelfs desserten kunnen klaargemaakt worden op de plancha.
Forge Adour
produceert kwaliteitsvolle plancha’s in geëmailleerd gietijzer. Gietijzer zorgt
ervoor dat de warmte zeer goed behouden blijft en het email zorgt ervoor dat de
plancha zeer onderhoudsvriendelijk is, m.a.w. het schoonmaken neemt minder tijd
in beslag! Een verademing dus, wanneer je gaat vergelijken met een klassieke
barbecue, die ook gezellig kan zijn maar nog altijd tijdrovend is. Forge Adour
verkoopt zowel plancha’s op gas als op elektriciteit, en dit in verschillende
groottes. Wens je dus een plancha om buiten te gebruiken, raad ik zeker een groter
model op gas aan. Wens je eerder binnen gerechten te bereiden met een plancha,
dan kies je beter eentje op elektriciteit. De “indoor plancha” bijvoorbeeld is
het kleine zusje van de gebruikelijke Forge Adour plancha’s. Deze neemt niet
veel plaats is en heeft dezelfde bakkwaliteit als eentje op gas. Naast het
assortiment plancha’s biedt Forge Adour ook ondersteunende producten aan zoals rolwagentjes
en tafels, accessoires zoals spatels, schorten, antispatnet, olijfolie-sprays,
…
Ben je vooral
benieuwd naar de workshop die ik gevolgd heb en naar de gerechten die wij
klaarmaakten? Surf dan zeker niet weg en laat je hieronder verleiden tot al dat
lekkers.
Mosselen met gegrilde paprika’s op de plancha
Langoustines met dragonboter en gegrilde venkel
Pittige zeeduivel met gebakken krieltjes, rode ui
en rucola
Pancakes met nectarines
Bedankt Forge Adour en Ilse D'Hooge voor de aangename kennismaking!
Op naar een eigen aankoop van een Forge Adour plancha, voor nog meer culinair genot!
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!