Wanneer mijn grootmoeder een biscuit bakt is steeds heel de familie enthousiast! Ze bakt hem lekker luchtig, bedekt de biscuit met een smeuïg laagje vers geklopte room en versiert hem met wat fijngesneden seizoensfruit. De zijkanten werkt ze meestal af met wat à la minute geschaafde chocoladeschilfers. Echt waar, het is steeds uitkijken naar mémé haar huisgemaakte biscuit. We hebben allemaal wel een typisch recept van de mama of van de grootmoeder waar niemand anders aan kan tippen. Mijn grootmoeders’ succesrecept voor dit heerlijk smeuïg gebak kan ik bijna niet evenaren, maar dat geldt overigens niet alleen voor haar biscuit…
Onlangs leerde ik, je zal het misschien wel gezien hebben op mijn Instagram, het volledige bakgamma kennen van Dr. Oetker. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Dr. Oetker vooral kende van hun pizza’s en minder door hun uitgebreid assortiment aan benodigdheden bij het bakken van zoetigheden. Shame on me… Dr. Oetker bestaat immers al 125 jaar en mijn wereld ging even open. Het aanbod is zo groot dat bakken nog nooit zo makkelijk werd: Biscuit Génoise, Cheesecake, muffins, gelatine, slagroom, vanillesuiker, banketbakkersroom, aroma’s, kleurstoffen, glazuren… zijn nog maar enkele van hun producten.
Gezien traditie
en kwaliteit zo hoog in het vaandel staan bij Dr. Oetker, en ik nog steeds mijn
collega’s moest trakteren op iets zoets voor mijn verjaardag (oepsie..),
besloot ik het succesrecept van mijn grootmoeder haar wereldbekende biscuit na
te bootsen met behulp van de Biscuit Génoise, de Klop-Klop, het Vanille aroma, de
cupcake zilverparels én de bakspray van Dr. Oetker. Ik maakte “cupcake-biscuits
à la mémé”. Here we go…
Ingrediënten voor
12 à 15 cupcakes:
Voor de Biscuit
Génoise:
-1 pak Dr. Oetker
Biscuit Génoise
-4 eieren
-50ml melk
-1/2 pipetje vanille aroma van Dr. Oetker
Voor de Klop-Klop
slagroom:
-1 doosje
Klop-Klop bestaande uit 2 zakjes van 35g
-160ml koude melk
Voor de bakvorm:
-1 bakspray van
Dr. Oetker
Voor de
afwerking:
-10 fijngesneden
aardbeien
-1 stuk pure
chocolade: in chocoladekrullen geschraapt
-Cupcake
zilverparels van Dr. Oetker
Werkwijze:
-Verwarm de oven
voor op 180 graden.
-Start met de
voorbereidingen voor de Biscuit Génoise.
Doe de 250g
deegmix van Dr. Oetker samen met 4 eieren en 50 ml melk in een kom, samen met
een half pipetje vanillearoma. Mix deze ingrediënten goed luchtig zoals
aangegeven op de verpakking.
-Vet de springvorm
of vormpjes in met de bakspray van Dr. Oetker en laat even 3 minuten staan.
-Giet het deeg in
de vorm(en) (ongeveer 3/4e) en zet in de oven.
Ik had 2 vormen
van 6 cupcakes per vorm en bakte deze voor ongeveer 20 minuten goudbruin op 160
graden. Heb je een grotere vorm, volg dan de instructies op de verpakking.
-Haal de
bakvormen uit de oven en laat het gebak een tiental minuten afkoelen in de
vorm.
-Klop ondertussen
de slagroom met de Klop-Klop van Dr. Oetker. Volg de aanwijzingen op de
verpakking. Eenvoudiger bestaat bijna niet. Je voegt de 2 zakjes
klop-klop samen met 160 ml koude melk en klopt deze op tot een vaste
massa.
-Spoel de
aardbeien schoon en snijd ze in fijne schijfjes. Maak chocoladeschilfers van
het stuk pure chocolade met behulp van een rasp.
-Na 10 minuten
haal je de gebakjes uit de vorm en snijd je elk gebakje in 2 delen. Smeer elke
onderkant in met wat slagroom en bedek deze met de fijngesneden aardbeien. Doe
het bovenste van de cake er terug op en bedek nu de volledige cakejes met
slagroom. Dit doe je best met behulp van een pottenlikker of een mes.
-Strooi er
chocoladeschilfers over en rond en werk af met wat zilverparels en een aardbei.
Smakelijk!
dat ziet er heerlijk uit!
ReplyDeleteze zullen wel gesmuld hebben op jou werk.
liefs
Bedankt lieve bakdame! Ze waren heel tevreden :-p
Delete