Sunday, March 6, 2016

Kritharaki met fetakroketjes


Een Grieks gerechtje smaakt me altijd, niet alleen omdat ik ermee ben opgegroeid maar vooral omdat de Griekse keuken zeer puur en simpel is. Kritharaki of orzo is dan ook, naast risotto, één van mijn persoonlijke favoriete deegwaren om te gebruiken in de keuken. Feta is über bekend bij iedereen maar wat net het leuke is aan deze vaste, korrelige kaas is dat hij bereid kan worden op verschillende manieren. Net zoals deze kaas smaakvol kan zijn op een simpele manier bij een Griekse salade, kan je hem evengoed warm bereiden. In dit recept gebruik ik de fetakaas als warme bereiding bij de kritharaki.

Ingrediënten: (voor 2 personen)

-Griekse olijfolie
-1 teentje look
-1 ui
-250g kritharaki of orzo
-70g dubbel tomatenconcentraat
-Peper en zout
-Enkele takjes verse bladpeterselie
-8 kerstomaatjes, in 2 gesneden
-Een snuifje pili pili of cayennepeper
-Parmezaan
-1 blokje fetakaas
-Bloem
-1 ei
-Paneermeel

Werkwijze:

Zet een pot op het vuur en doe hierin een goeie scheut Griekse olijfolie. Voeg de geperste look en fijngesneden ui toe en laat mooi sudderen tot een glazig geheel. Doe de helft van de kritharaki erbij en roer goed om. Laat de deegwaren een klein beetje bruinen en voeg de inhoud van een potje van 70g dubbel tomatenconcentraat toe.
Doe vervolgens de rest van de kritharaki erbij en blus met water zodat de pasta net onder water staat. Roer regelmatig en zorg ervoor dat de kritharaki niet gaat kleven aan de bodem van de pot.
Kruid met peper en zout en doe er wat vers gesneden peterselie bij. Ik gebruik bladpeterselie. Heb je deze niet in huis, dan kan je gerust de gedroogde versie gebruiken.
Voeg er 8 kerstomaatjes, in de helft gesneden, bij en een snuifje pili pili poeder. De kerstomaatjes zorgen nog voor wat extra vocht, die de pasta nodig heeft. Proef regelmatig of de smaak nog naar wens is.
Indien de pasta te droog wordt, voeg je nog een beetje water toe en laat je verder garen.
Op het einde rasp je er wat Parmezaan kaas over en roer je nog eens om zodat er een smeuïge kritharaki ontstaat.

Voor de fetakroketjes open je een pakje fetakaas en snijd je deze met een scherp mes in blokjes van 2cm op 2cm. Neem 3 borden (of potjes) en doe wat bloem in het eerste, in het tweede voeg je 1 geklutst ei afgekruid met peper en zout toe en tenslotte nog 1 bord met paneermeel. Dop elk fetablokje nu in de bloem, het ei en vervolgens in het paneermeel. Leg de blokjes apart, waarna je ze goudbruin en krokant kunt bakken in olijfolie.

Dresseer nu de borden met de smeuïge kritharaki en enkele fetakroketjes. Dinner is served!

2 comments:

  1. nog nooit fetakroketjes gemaakt, maar je kan dat ook perfect bij een salade serveren of zo. orzo heb ik ook, en maak ik vooral in de zomer een salade mee. Het zal wel niet even voor nu zijn wegens buikgriep.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hey Anke, hopelijk snel beterschap! Je kan de kroketjes eigenlijk eender waar bij serveren hé, bij een zomerse salade inderdaad ook heel lekker ;-)

      Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!