Spanakopita is een klassieker in de Griekse keuken. De
typische driehoekjes die men serveert bij de mezze’s, zo herkennen we de
traditionele tiropita of spanakopita. Tiropita zijn driehoekjes gevuld met
fetakaas en spanakopita zijn de driehoekjes gevuld met als hoofdingrediënt
spinazie. In Griekenland eten we soms een verse tiropita of spanakopita van bij
de bakker bij het ontbijt, daar is dat geen rariteit. Ik maakte afgelopen
zondag een spinazietaart in plaats van de herkenbare driehoekjes en hieronder
vind je mijn recept terug. Voor deze klassieker heb je in principe niet veel
nodig: spinazie, filodeeg en feta zijn de hoofdingrediënten. Begin je al te
watertanden na het zien van mijn foto?
Ingrediënten (voor 1 ovenschotel, 2 personen):
-olijfolie
-1 ui
-1 teen look
-300g verse spinazie
-1 blok fetakaas = +- 200g
-100g ricotta
-peper en zout
-1 ei
-8 bladen filodeeg (ik nam filo uit de diepvries)
Werkwijze:
Indien je filodeeg neemt uit de diepvries, haal je deze er
best al even van tevoren uit en leg je deze even koel in de koelkast.
Snijd de ui fijn en pers de look. Spoel de spinazie. Neem
een kookpot, zet op het vuur en doe hierin een scheutje olijfolie. Laat de look
samen met de ui aanstoven en doe er vervolgens de 300g gewassen spinazie bij.
Doe er wat peper en zout bij en wanneer alles goed aangestoofd is, haal je de
spinazie uit de pot en zet je deze opzij tot deze afgekoeld is. Het overtollige
water dat uit de spinazie is gekomen, giet je weg.
Ondertussen meng je de fetakaas samen met de ricotta en 1
ei tot een homogene massa en voeg je wat peper en zout toe. Wanneer de spinazie
is afgekoeld, voeg je deze bij het kaasmengsel en roer je alles goed door
elkaar.
Vet de ovenschotel in met olijfolie. Je hebt 4 bladen
filodeeg nodig voor onderaan en 4 bladen om het geheel bovenaan af te werken.
Begin met 1 blad filodeeg en leg dit in de ovenschotel, laat het overtollige
filodeeg maar gewoon uit de ovenschotel hangen. Vet het blad filodeeg in met
behulp van een borsteltje en wat olijfolie en herhaal deze stap met de
overblijvende 3 bladen filo.
Schep daarna het spinazie-kaasmengsel op de bladen
filodeeg en verdeel dit zodat je overal evenveel hebt. Plooi nu de overtollige
kanten filodeeg van daarnet over het mengsel en voeg de 4 overblijvende vellen
filodeeg toe aan de hand van dezelfde werkwijze: filodeeg, instrijken met
olijfolie, filodeeg, instrijken… Deze laatste overtollige kanten deeg kan je naar
binnen toe plooien.
Zet de spinazietaart nu ongeveer 30 à 40 min in een
voorverwarmde oven op 180 °C.
Laat de spanakopita lauwwarm worden en serveer!
Smakelijk!
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!