Tuesday, February 2, 2016

Spanakopita


Spanakopita is een klassieker in de Griekse keuken. De typische driehoekjes die men serveert bij de mezze’s, zo herkennen we de traditionele tiropita of spanakopita. Tiropita zijn driehoekjes gevuld met fetakaas en spanakopita zijn de driehoekjes gevuld met als hoofdingrediënt spinazie. In Griekenland eten we soms een verse tiropita of spanakopita van bij de bakker bij het ontbijt, daar is dat geen rariteit. Ik maakte afgelopen zondag een spinazietaart in plaats van de herkenbare driehoekjes en hieronder vind je mijn recept terug. Voor deze klassieker heb je in principe niet veel nodig: spinazie, filodeeg en feta zijn de hoofdingrediënten. Begin je al te watertanden na het zien van mijn foto?

Ingrediënten (voor 1 ovenschotel, 2 personen):

-olijfolie
-1 ui
-1 teen look
-300g verse spinazie
-1 blok fetakaas = +- 200g
-100g ricotta
-peper en zout
-1 ei
-8 bladen filodeeg (ik nam filo uit de diepvries)

Werkwijze:

Indien je filodeeg neemt uit de diepvries, haal je deze er best al even van tevoren uit en leg je deze even koel in de koelkast.

Snijd de ui fijn en pers de look. Spoel de spinazie. Neem een kookpot, zet op het vuur en doe hierin een scheutje olijfolie. Laat de look samen met de ui aanstoven en doe er vervolgens de 300g gewassen spinazie bij. Doe er wat peper en zout bij en wanneer alles goed aangestoofd is, haal je de spinazie uit de pot en zet je deze opzij tot deze afgekoeld is. Het overtollige water dat uit de spinazie is gekomen, giet je weg.

Ondertussen meng je de fetakaas samen met de ricotta en 1 ei tot een homogene massa en voeg je wat peper en zout toe. Wanneer de spinazie is afgekoeld, voeg je deze bij het kaasmengsel en roer je alles goed door elkaar.

Vet de ovenschotel in met olijfolie. Je hebt 4 bladen filodeeg nodig voor onderaan en 4 bladen om het geheel bovenaan af te werken. Begin met 1 blad filodeeg en leg dit in de ovenschotel, laat het overtollige filodeeg maar gewoon uit de ovenschotel hangen. Vet het blad filodeeg in met behulp van een borsteltje en wat olijfolie en herhaal deze stap met de overblijvende 3 bladen filo.
Schep daarna het spinazie-kaasmengsel op de bladen filodeeg en verdeel dit zodat je overal evenveel hebt. Plooi nu de overtollige kanten filodeeg van daarnet over het mengsel en voeg de 4 overblijvende vellen filodeeg toe aan de hand van dezelfde werkwijze: filodeeg, instrijken met olijfolie, filodeeg, instrijken… Deze laatste overtollige kanten deeg kan je naar binnen toe plooien.
Zet de spinazietaart nu ongeveer 30 à 40 min in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Laat de spanakopita lauwwarm worden en serveer! Smakelijk!

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!