Nog niet zo lang
geleden vertoefde ik in het zonnige Porto. Daar heb ik een porto tasting ervaren bij het wijnhuis
Sandeman. Heb je die culinaire blogpost gemist, ga dan zeker hier nog eens kijken. Eén van mijn favoriete porto’s tijdens die tasting was de ruby porto. Hiermee zou ik achteraf zeker eens iets
culinair uitproberen, dacht ik toen. Ondertussen is de baktest een feit
geworden. Samen met de heerlijke cuberdons van het Belgische merk Geldhof,
waarover ik eerder al schreef in deze andere blogpost, besloot ik een dessertje
ineen te flansen. Een zeer eenvoudig receptje trouwens: cupcakes met porto-cuberdonsmaak. Het leuke aan dit experiment was
vooral om te kijken wat de ideale hoeveelheid cuberdons of portodrank zou zijn
in verhouding met het cakebeslag. Enerzijds wou ik felroze cupcakes tevoorschijn toveren maar anderzijds moet je toch opletten
met die zoete smaak van de snoepjes. Een uitdaging... Ben je benieuwd? Lees
hieronder mijn recept.
Ingrediënten voor
ongeveer 12 cupcakes:
-Een scheutje Sandeman
ruby porto of gelijkwaardig
-4 klassieke
Geldhof cuberdons
-200g zelfrijzend
bakmeel
-1 zakje
vanillesuiker
-200g
kristalsuiker
-200g boter
-4 eieren
-cuberdons ter
afwerking van de cupcakes
Werkwijze:
Begin met de
cuberdon-portosaus. Laat 4 cuberdons smelten op zacht vuurtje in bodempje met
water. Wanneer de cuberdons volledig zijn opgelost blus je met een goede scheut
porto en laat je de drank inkoken. Roer en proef of de balans mooi is tussen de
cuberdons en de porto. Dit is uiteraard vrij persoonlijk vind ik zelf. Laat het
mengsel mooi inkoken tot een siroop en laat nadien afkoelen in een ijskoude au
bain-marie.
Nu kan je
beginnen aan het cakebeslag. Supereenvoudig want je neemt gewoon de
hoeveelheden en ingrediënten van een klassieke quatre-quarts cake. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker
tot een schuimig geheel. Doe de gesmolten boter hierbij. Voeg het zelfrijzend
bakmeel in porties toe aan het beslag en spatel dit eronder.
Voeg de
afgekoelde cuberdon-porto siroop toe aan het beslag en spatel rustig tot je een
roze beslag krijgt. Doe het beslag in de cupcake
vormpjes, die je ervoor hebt ingestreken met boter en hebt bestoven met bloem. Vul
de bakvormpjes ongeveer 3/4e en bak ze ongeveer 30 à 35 minuten lang
in een voorverwarmde oven op 180°C.
Haal de cupcakes uit de oven en laat ze mooi
afkoelen. Werk nadien af met verschillende soorten cuberdons. Voor de mogelijke
smaken en kleurtjes van cuberdons, ga zeker nog eens een kijkje nemen naar mijn
vorige blogpost over Geldhof. Steek ze op een cocktailprikker zodat ze mooi op
de cakejes blijven zitten. (net zoals op mijn eerste foto)
Conclusie: ik nam
4 cuberdons voor de siroop maar achteraf gezien is dat toch wat weinig. Het
deeg kleurde mooi roze voordat ik de cupcakes
afbakte, maar toen de cupcakes klaar
waren zag je niks meer van de roze kleur. Hoe meer cuberdons je gebruikt, hoe
donkerder de kleur van de cupcakes
maar uiteraard ook hoe zoeter de cupcake.
Dit is een persoonlijke keuze. Ongeacht de kleur, was de smaak van de cakejes
toch geslaagd. Wat denken jullie? Proberen waard?
Omg cupcakes en cuberdon in één :o?! Van het perfecte dessert gesproken!
ReplyDeletex Karen
http://dressinginlabels.blogspot.com
Hey Karen, het is inderdaad een mooie combinatie, een beetje speciaal. Leuk dat je zo enthousiast bent, het is zeker een receptje om zelf eens uit te proberen x
Delete