Tuesday, November 17, 2015

Cupcakes met porto-cuberdonsmaak


Nog niet zo lang geleden vertoefde ik in het zonnige Porto. Daar heb ik een porto tasting ervaren bij het wijnhuis Sandeman. Heb je die culinaire blogpost gemist, ga dan zeker hier nog eens kijken. Eén van mijn favoriete porto’s tijdens die tasting was de ruby porto. Hiermee zou ik achteraf zeker eens iets culinair uitproberen, dacht ik toen. Ondertussen is de baktest een feit geworden. Samen met de heerlijke cuberdons van het Belgische merk Geldhof, waarover ik eerder al schreef in deze andere blogpost, besloot ik een dessertje ineen te flansen. Een zeer eenvoudig receptje trouwens: cupcakes met porto-cuberdonsmaak. Het leuke aan dit experiment was vooral om te kijken wat de ideale hoeveelheid cuberdons of portodrank zou zijn in verhouding met het cakebeslag. Enerzijds wou ik felroze cupcakes tevoorschijn toveren maar anderzijds moet je toch opletten met die zoete smaak van de snoepjes. Een uitdaging... Ben je benieuwd? Lees hieronder mijn recept.

Ingrediënten voor ongeveer 12 cupcakes:

-Een scheutje Sandeman ruby porto of gelijkwaardig
-4 klassieke Geldhof cuberdons
-200g zelfrijzend bakmeel
-1 zakje vanillesuiker
-200g kristalsuiker
-200g boter
-4 eieren
-cuberdons ter afwerking van de cupcakes

Werkwijze:

Begin met de cuberdon-portosaus. Laat 4 cuberdons smelten op zacht vuurtje in bodempje met water. Wanneer de cuberdons volledig zijn opgelost blus je met een goede scheut porto en laat je de drank inkoken. Roer en proef of de balans mooi is tussen de cuberdons en de porto. Dit is uiteraard vrij persoonlijk vind ik zelf. Laat het mengsel mooi inkoken tot een siroop en laat nadien afkoelen in een ijskoude au bain-marie.

Nu kan je beginnen aan het cakebeslag. Supereenvoudig want je neemt gewoon de hoeveelheden en ingrediënten van een klassieke quatre-quarts cake. Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een schuimig geheel. Doe de gesmolten boter hierbij. Voeg het zelfrijzend bakmeel in porties toe aan het beslag en spatel dit eronder.

Voeg de afgekoelde cuberdon-porto siroop toe aan het beslag en spatel rustig tot je een roze beslag krijgt. Doe het beslag in de cupcake vormpjes, die je ervoor hebt ingestreken met boter en hebt bestoven met bloem. Vul de bakvormpjes ongeveer 3/4e en bak ze ongeveer 30 à 35 minuten lang in een voorverwarmde oven op 180°C.


Haal de cupcakes uit de oven en laat ze mooi afkoelen. Werk nadien af met verschillende soorten cuberdons. Voor de mogelijke smaken en kleurtjes van cuberdons, ga zeker nog eens een kijkje nemen naar mijn vorige blogpost over Geldhof. Steek ze op een cocktailprikker zodat ze mooi op de cakejes blijven zitten. (net zoals op mijn eerste foto)

Conclusie: ik nam 4 cuberdons voor de siroop maar achteraf gezien is dat toch wat weinig. Het deeg kleurde mooi roze voordat ik de cupcakes afbakte, maar toen de cupcakes klaar waren zag je niks meer van de roze kleur. Hoe meer cuberdons je gebruikt, hoe donkerder de kleur van de cupcakes maar uiteraard ook hoe zoeter de cupcake. Dit is een persoonlijke keuze. Ongeacht de kleur, was de smaak van de cakejes toch geslaagd. Wat denken jullie? Proberen waard?

2 comments:

 1. Omg cupcakes en cuberdon in één :o?! Van het perfecte dessert gesproken!

  x Karen
  http://dressinginlabels.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hey Karen, het is inderdaad een mooie combinatie, een beetje speciaal. Leuk dat je zo enthousiast bent, het is zeker een receptje om zelf eens uit te proberen x

   Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!