Monday, June 9, 2014

Geplette aardappel met prei en gerookte zalm



Nog een superlekker voorgerechtje nodig om een geslaagde menu te vervolledigen? Ik had na een druk culinair verwend weekend opeens nog inspiratie gekregen om iets te maken met gerookte zalm: my all time favorite. Geef toe: het ziet er toch goed uit of niet?

Ingrediƫnten:

-aardappel, ik heb krieltjes genomen
-gerookte zalm
-3 preistengels
-peper en zout
-bieslook
-zure room
-citroensap
-boter
-olijfolie
-dresseerring

Werkwijze:

Schil de krieltjes en laat deze koken tot ze klaar zijn om tot een puree te stampen. Spoel ondertussen de preistengels en snijd de prei in kleine stukjes. De prei mag daarna aangestoofd worden in wat olijfolie. Kruid bij met peper en zout. Voor de aardappelpuree heb je nodig: de gekookte krieltjes, wat goede boter en peper en zout. Plet de aardappel met een vork tot een puree. Hierin mogen nog kleine stukjes zitten, vandaar dat ik geen melk gebruik. Wanneer de puree en de prei klaar staan, kan je beginnen aan het sausje. Hiervoor mix je een potje zure room samen met genoeg bieslook en wat citroensap in een blender of foodprocessor. Proef af en toe of de smaak naar eigen wens is en voeg misschien nog wat extra bieslook toe. Het moet niet te hard afsmaken maar het mag ook niet te flets zijn. Snijd de gerookte zalm in fijne strips.

Tijd om te dresseren! Neem je bord en plaats de dresseerring in het midden van het bord. Begin onderaan met een laagje aardappelpuree. Druk dit goed aan. Het volgende laagje is de gestoofde prei. Druk terug goed aan en vergeet niet om de dresseerring goed vast te houden. Hierop mag je een laagje van de zure room met bieslook aanbrengen en daarop leg je de gerookte zalmsnippers. Werk af met wat bieslook en haal de dresseerring weg. Voila, het voorgerechtje is klaar. Smakelijk!

2 comments:

  1. Dat ziet er lekker uit! Wel balen dat ik nu geen zalm mag... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dag Gemma, je kan het misschien eens proberen met Italiaanse Parmaham. Het zilte van de ham gaat ook wel goed samen met de andere ingrediƫnten!

      Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!