Monday, June 23, 2014

Cuines 33


‘Lunch-fine dining-tapas-cocktails’  is de beknopte omschrijving op de website van Cuines 33, een leuk en trendy 1-sterrenrestaurant te Knokke-Heist. Geopend in 2011 in de Smedenstraat 33 in Knokke-Heist en nog geen jaar later reeds bekroond met 1 Michelin ster.

Cuines 33, waarbij de 33 verwijst naar de straatnummer van het pand maar ook naar het jonge trio dat de zaak runt. Het staat voor 3 C’s: Cosmopolitan, Contemporary en Conceptual. 2 chefs en 1 zaalverantwoordelijke én eigenlijk toch ook wel een familiezaak gezien zaalverantwoordelijke Fleur Boussy de zus is van kok Frederik Boussy én de vrouw van kok Edwin Menue.

Met een toch wel goed bedacht concept voor ogen stond ik te popelen om hier te gaan eten. Bij binnenkomst werden we hartelijk ontvangen en gevraagd om plaats te nemen in het lounge gedeelte vooraan omdat we nog moesten wachten op onze andere tafelgenoten. De ontvangstruimte vooraan bestaat uit cosy zetels en poefjes in verschillende motiefjes en patronen. De trendy en hedendaagse vibe komt meteen naar boven. Naast ons prijkt een imposante en mooi verlichte bar. Voor mij echt een pracht van een interieur voor deze nieuwe tapas ervaring.
We bestellen dan ook meteen een aperitief. Ik had op voorhand al een beetje research gedaan en gelezen dat ze, hoe kan het ook anders, volledig mee zijn met de huidige gin-tonic trend. Verschillende soorten gins om uit te kiezen en ik ga voor een fruitig en aromatisch exemplaar: de Bloom. Terwijl mijn partner de Pharmacy gin verkiest. Achteraf toch een beetje jaloers want die Belgische Pharmacy gin was toch een topper uit de streek. 


Nadat de rest van ons gezelschap hun aperitief had gekregen, passeerden de eerste reeks kleine en verfijnde aperitiefhapjes de revue. Een aperitiefhapje dat is blijven hangen in mijn geheugen is een bolletje, een soort van capsule die je meteen volledig in de mond moest steken. Eens je deze op je tong legde, plofte het bolletje open en kwam er een shotje van bloody mary vrij. Even een vreemd gevoel maar wel een super fijne ervaring.

Na de aperitief was het tijd om aan tafel te schuiven. Vlak naast de keuken konden we ongestoord mee volgen hoe de chefs hun creaties op het bord toverden. Af en toe was het wel hectisch omdat het zaalpersoneel steeds onze tafel moest passeren om naar de keuken te gaan en de keuken ging open en dicht met een schuifsysteem. Ik heb me er persoonlijk niet aan gestoord omdat ik wel interesse had in de manier waarop de chefs te werk gingen.

Je kan kiezen uit 2 avondmenu’s bij Cuines 33: het tapas menu ‘sabor’, dat bestaat uit 6 creaties ofwel het tapas menu ‘gran sabor’, dus zoals de naam zelf verklapt de grotere menu met maar liefst 8 creaties. Voor de ‘sabor’ betaal je € 64,00 en voor de ‘gran sabor’ betaal je € 84,00. Wij hebben de ‘gran sabor’ gekozen, met het gedacht dat dit waarschijnlijk allemaal kleinere tapas zouden zijn. Niets was minder waar want de porties waren zeker in orde. 

Qua wijnen hadden wij aangepaste wijnen gevraagd en deze werden ons professioneel voorgesteld. De aandacht ging sowieso uit naar het voorstellen van de tapas aan tafel en soms werd onze wijn niet voldoende bijgevuld of ging de aandacht daar dan toch minder naartoe. De zaak was dan ook volzet gezien het zaterdagavond was en de service dus op volle toeren draaide. Dus dat minpuntje zien we gerust door de vingers. 

Maar laat ik beginnen met de menu even te overlopen.

Tapas 1 – Roodbaars ‘Peru’
Scheermes – rode quinoa – pepino – ceviche perzikQuinoa in combinatie met de roodbaars, dit was een toppertje. Ook qua smaken was alles perfect in evenwicht.

Tapas 2 – ‘Grevelingen’ oester

Verveine – granny Smith – gin
Mierikswortel – algen – citroen – zeebaars

Deze tapas bestond uit twee delen met oester. Oesters zijn niet echt my cup of tea, maar dat is uiteraard persoonlijk. Deze tapa heeft mij het minst kunnen bekoren van de avond. Tapas 3 – Buikspek ‘Duroc oriental’
Kreeft – tamarinde – jalapeño – steamed bun – zoetzure groentje

Dit vond ik een verrassende combinatie met de kreeft en het spek, wat toch wel mooi samenging. De lekkere kruiden en tamarinde in combinatie met de jalapeño maakten het af en het zoetzure groentje bracht alles in balans.

Tapas 4 – Witte asperges / Pijlinktvis
Fenegriek – lardo – tuinbonen

Dit gerechtje bestond ook weer in twee delen. Enerzijds de pijlinktvis met de asperges en de lardo. Zeer vol van smaak, voor mij zelfs een beetje vettig met de lardo maar anderzijds werd dit goed in balans gebracht met de groene, frisse creatie die ernaast stond. Het was de bedoeling om te beginnen met de inktvis en daarna af te sluiten met de groene sensatie maar ik vond het minder zwaar om beiden te combineren en samen te degusteren.

 
 Tapas 5 – Tongschar
Venkel – zeekraal – curry vandouvan – steranijs

Een van mijn favoriete vis is de tong, dus voor mij behoort deze tongschar ook wel tot een van de betere tapas. Zeer lekker in combinatie met de zeekraal. Terwijl een andere tafelgenoot vond dat dit een beetje te gezouten was, vond ik de smaak wel lekker. Zeker in combinatie met de steranijs en de venkel die het geheel wat verfrissing gaf zodat de smaken weer in balans kwamen. 

Tapas 6 – Entrecote ‘rouge des pres’ BBQ
Artisjok – parmezaan -  ratte aardappel – hooi

Super gerechtje! Klaargemaakt op de big green egg en fantastisch van smaak! Ook net genoeg van portie. Het hooi geeft ook weer die typische afsmaak die nodig is bij dit gerecht.

Tapas 7 – Aardbei
Citrusafrikaan – roos

Dit eerste dessert benaderde alleen met de roze kleur al bijna de perfectie. De portie was ruim voldoende en de smaken waren fenomenaal lekker. Ik kon haast niet geloven dat er nog een dessertje moest volgen...

Tapas 8 – Vlierbloesem
Yoghurt - kardamon

Vergeleken met het roze dessertje deed dit qua kleuren zeer winters aan. De smaak daarentegen overtrof mijn verwachtingen: zeer fris. Maar mijn voorkeur ging toch uit naar de roze creatie.

Wie beweert dat hij of zij na deze menu met een lege maag naar huis gaat is gek. Ik moest toch even bekomen van alle lekkernij en ben verschoten van de porties. Misschien kwam het wel doordat de gangen zo snel op elkaar volgden wan ik had echt de indruk dat het ervaren keuken -en zaalpersoneel perfect op elkaar was afgestemd en de routine in hun vingers hadden.
Als afsluiter van deze avond hebben we nog een koffie genomen en deze werd vergezeld van nog meer verwennerij!

 
Wil je rijkelijk gaan dineren in een sterrenrestaurant in een aangenaam kader? Kies dan zeker voor het unieke concept van Cuines 33 waar de tapa-creaties je ongetwijfeld zullen bekoren. 
No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!