Gisterenavond had ik een etentje onder vriendinnen. We maken er een ‘Komen eten’ avontuur van en toveren elk om beurt enkele gerechten op tafel. Ik was als eerste aan de beurt en als voorgerechtje maakte ik Garides Saganaki, een Grieks gerecht bestaande uit de basisingrediënten Scampi’s en fetakaas. Garides betekent garnalen in het Grieks en Saganaki is de gebakken fetakaas. Gezien mijn Griekse roots langs vaders kant is de typische Griekse keuken mij niet onbekend. De ontelbare vakanties in Griekenland en familierecepten hebben mijn hart gestolen. Dus als half Griekse is het dan ook niet verwonderlijk dat ik mijn afkomst integreer in mijn menu. Hieronder mijn receptje, geniet ervan!
Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen):
-20 scampi’s
-1 teen look
-1 rode peper
-olijfolie
-peterselie
-1 fijngesneden ui
-een scheutje Ouzo
-1 blik gepelde tomaten in stukjes
-1 blok fetakaas
-peper en zout
Werkwijze:
Pel de scampi’s en ontdoe ze van hun darmkanaal. Doe ze
in een kom en voeg de geperste look erbij. Snijd de peper middendoor, haal de zaadlijst
eruit, snijd in kleine stukjes en voeg deze bij de knoflook en de scampi’s. Doe
er een scheutje olijfolie bij en roer deze ingrediënten goed door mekaar. Zet
daarna koel om te marineren. Deze eerste stap kan je in feite al op voorhand
doen zodat alle smaken goed kunnen trekken.
Neem een pan en bak de gemarineerde scampi’s (inclusief alle stukjes look en rode peper waarin ze gemarineerd werden) kort
even aan zodat ze mooi roze worden langs beide kanten. Haal de scampi’s daarna uit
de pan en leg ze in een ovenschotel. De ovenschotel wordt straks gevuld met de
andere ingrediënten. In dezelfde pan doe je nog wat olijfolie en stoof je de
fijngesneden ui goed aan. De pan is heet dus je mag er een scheutje Ouzo bij
gieten. Dit zal grotendeels verdampen maar de Ouzo geeft een heerlijke
anijssmaak aan de ui. Doe de gepelde tomaten erbij en laat verder sudderen. Hak
wat peterselie fijn en voeg deze erbij met eventueel wat peper en zout (naar
eigen smaak, vergeet zeker niet te proeven). Hierna doe je de saus in de
ovenschotel bij de scampi’s en daarop strooi je de fetakaas in brokjes. Zet dit
nu in een voorverwarmde oven op 180°C en laat ongeveer een kwartiertje verder garen.
Van zodra je ziet dat de fetakaas heel licht bruin wordt, haal je de schotel
uit de oven.
Roer alles nog eens voorzichtig door elkaar en serveer met wat knapperig brood,
smakelijk!
Dat ziet er lekker uit !!!
ReplyDeleteBedankt Ingrid!!
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete