Wednesday, September 14, 2016

Forge Adour blogger night


Maandagavond was het zover: als Forge Adour ambassadrice had ik de eer om een culinair evenement te hosten bij mij thuis! Ik gaf een demonstratie op mijn indoor plancha, gevolgd door een gezellig diner, voor 6 mede foodbloggers. Een voorgerecht, een hoofdgerecht én een dessert bereid op mijn indoor plancha van Forge Adour? That’s right!

De gasten van dienst waren niemand minder dan Bart van Nullam Microwaveum, Stephanie van Koken op Hakken, Manon van Macaron Manon, Caroline van Avocado van de Duivel, Anke van Donna Caramella en Myriam van Hap & Tap!

Voor iemand als ik, die voorlopig nog niet beschikt over de luxe van een tuin of groot terras, was de indoor plancha van Forge Adour een geschenk uit de hemel. Nadat ik dit voorjaar in Antwerpen een korte workshop volgde met Ilse D’Hooge, was ik helemaal verkocht aan dit merk. Mijn eigen indoor plancha volgde dan ook vrij snel en het experimenteren en bakken op de plancha kon beginnen. Ondertussen heb ik al een paar recepten gedeeld op mijn blog zoals mijn havermout pannenkoekjes, een zomers slaatje met scampi en een zuiders gevuld varkenslapje.

Qua setting afgelopen maandag stond de Forge Adour op haar vertrouwde plekje onder de dampkap. Gezien het feit dat we over een open keuken beschikken met eiland, was dit de ideale plek om een demonstratie te geven en te laten zien welke technieken zoal mogelijk zijn en wat voor lekkers je tevoorschijn kunt toveren. Het diner zelf vond plaats in de eetkamer die aangekleed was met het nieuwe tafellinnen van Mistral Home, dat dit najaar in de winkels ligt, en het alom gekende Marble servies van Salt & Pepper. Kaarslicht en bloemen zorgden voor een extra gezellig effect.




V.l.n.r. Bart, Stephanie, Manon, Caroline, Anke en Myriam

Ik neem aan dat jullie benieuwd zijn naar mijn zelfbedachte Forge Adour menu van de avond? Hieronder geef ik mijn receptjes mee. Voor de gemakkelijkheid heb ik ze herwerkt tot de benodigde ingrediënten voor 2 personen. (op de foto's zal je de hoeveelheid zien voor 7 à 8 personen)

Voorgerecht:

Groene Gazpacho – Gegrilde gamba & coquille – Venkel – Ouzo – Bacon crumble



Dit voorgerechtje bestaat uit zowel een koude als een warme bereiding. Het is een perfect voorbeeld van een zomers voorgerechtje. De bacon crumble geeft een extra cachet aan deze visbereiding.

Ingrediënten:

Voor de gazpacho:
-1 pakje waterkers
-1 avocado
-1 bussel lente-ui
-1 teen look
-Olijfolie
-1 komkommer
-Peper en zout
-1/2 limoen
-Een handvol koriander

Voor op de plancha:
-2 gamba’s
-2 coquilles
-Peper en zout
-Piment d’Espelette
-1 venkel
-arachideolie
-Een scheut Ouzo
-suiker

Afwerking:
-100g spekjes (natuur)
-Een handvol geraspte gruyèrekaas
-2el paneermeel

-Wat vers venkelkruid (kan je van de venkel snijden)

Werkwijze:

Voor de gazpacho versnijd je eerst de komkommer overlangs in 4 delen en haal je deze door een slowjuicer. Het sap dat hieruit komt doe je in de blender.
Voeg de waterkers en 1 gesneden avocado toe in de blender. Van de bussel lente-ui snijd je het donkerste groen eraf. Neem vervolgens 2 volledige stukken (het wit & groen) en versnijd deze. Voeg ze toe aan de gazpacho. Doe er ook nog enkele vers gesneden stukken groen bij van de overige lente-uitjes.
Voeg er nog 1 geperst teentje look aan toe alsook het sap van een halve limoen en een handvol koriander.
Kruid af met peper en zout en zet de blender aan. Mix alle ingrediënten tot een homogeen groen soepje en terwijl de blender bezig is, giet je er wat olijfolie bij.
Proef en kruid desnoods nog wat meer af.
Passeer vervolgens de gazpacho door een zeef zodat de meeste vezels verdwijnen en er een mooi glanzend soepje ontstaat.


Voor de bacon crumble als afwerking neem je een ovenplaat die je bedekt met bakpapier. Zet de oven aan op 160°C. Bak de spekjes zonder vetstof lekker krokant en dep ze nadien droog. Doe ze in een blender en laat goed mixen zodat je nog kleinere stukjes spek over hebt.
Voeg de gruyère toe in de blender, alsook het paneermeel en laat nog eens goed mixen.
Nu heb je een korrelige massa die je kan uitstrijken op het bakpapier.
Zet de ovenschaal gedurende 7 à 8 minuten in de oven en laat het geheel smelten en krokant worden.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Nadien kan je de krokante koek met je handen verkruimelen tot een heerlijke bacon crumble.

Zet de Forge Adour op het maximum, dit is 300°C op de indoor plancha.
Versnijd de venkel in enkele fijne schijven en doe een scheutje arachideolie op de plaat. Wanneer de plancha op temperatuur gekomen is, leg je de venkel op de ingevette plaat en laat je deze langs beide kanten garen. Strooi er langs beide kanten wat suiker over zodat de venkel goed karamelliseert. Doe er nadien een scheutje ouzo op en laat goed sudderen.






Haal de venkel van de plancha en blus de plancha met een beetje water vermengd met citroen om te ontvetten. Neem een spatel en verwijder de aangebakken resten.

Pel de gamba’s zodat je enkel nog het staartje over hebt. Haal het darmkanaal eruit en kruid af met peper en zout.
Kruid de coquilles af met peper en zout.
Doe wat olijfolie op de plancha.
Bak de gamba’s en de coquilles langs beide zijden en kruid af met de Piment d’Espelette. (ook Forge Adour heeft dit in hun gamma kruiden)


Neem een diep bordje en dresseer de gazpacho onderaan, het stuk venkel erbovenop, de gamba en de coquille en werk af met wat bacon crumble en wat venkelkruid.


Hoofdgerecht:

Papillot – Lam – Aardappel – Wortel – Aubergine – Rozemarijn


Een papillot op de plancha is een prachtig experiment. Bij dit hoofdgerecht komt de plancha aan bod in haar twee facetten: bakken en stomen.

Ingrediënten:

-Zilverpapier
-160 à 180g lamsfilet
-2,5 tenen look
-Een halve grote aardappel of 1 kleine aardappel
-Een halve aubergine
-1 wortel
-olijfolie
-peper en zout
-rozemarijn
-1el lamsfond
-1el rode wijn

Werkwijze:

Plooi 2 aluminium bootjes/papillotten en zet ze al ergens klaar. Hierin zullen later alle ingrediënten samengevoegd worden om in een later stadium te laten stomen op de plancha.
Snijd de lamsfilet in 2 en smeer hem in met een halve teen look, kruid af met peper en zout.
Snijd aardappel, wortel en aubergine in vierkante blokjes van ongeveer 1,5cm.
Zet de plancha op 300°C en laat goed heet worden.


Vet de plancha in met olijfolie en voeg de aardappel samen met de wortel toe. Kruid met peper, redelijk wat zout en rozemarijn en laat beide goed gaar worden door regelmatig te keren.
Wanneer deze groenten beetgaar zijn verdeel je ze over de 2 papillotten.


Vet de plancha opnieuw in met olijfolie en voeg de aubergine toe. Kruid af met peper en zout en doe er nog olijfolie bij want aubergine zuigt namelijk veel olie op. Laat de aubergine goed gaar worden en verdeel deze eveneens over de twee papillotten.


Snijd de 2 overgebleven tenen look in 4 delen en bak deze kort aan op de plancha. Verdeel ze over de papillotten en voeg per papillot 1el fond toe en 1el rode wijn.


Vet de plancha een laatste keer in met olijfolie en schroei beide lamsfilets goed dicht langs twee kanten. Wanneer deze er lekker krokant en bruin uitziet, en niet te ver is van garing, voeg je deze toe aan de papillot.


Sluit beide (indien voor 2 personen) papillotten en verlaag de temperatuur van de plancha naar 200°C. Laat de pakjes ongeveer 3 à 4 minuten stomen.



Haal de papillotten van de plancha en serveer ze op een bord. Aan tafel kan je het zilverpapier met een mes opensnijden. Smakelijk!


Dessert:

Mascarponemousse – Gegrilde vijgen – Marshmallow – Crunchy amandelen


Het vijgenseizoen is alweer aangebroken… and I like it! Er is niks beter dan een warme, zoete vijg gevuld met een verrassende marshmallow. Het idee komt van een zomerse avond aan het kampvuur. Ik beeldde me de marshmallow boven het vuur in en ik wou dit idee integreren in mijn dessert.

Ingrediënten:

-250g mascarpone
-3 eiwitten
-mespunt zout
-60g suiker
-zeste van 1 citroen
-4 vijgen
-4 marshmallows
-een handvol gepelde amandelen
-arachideolie
-wat zout en een beetje suiker
-munt voor de afwerking

Werkwijze:

Klop de 3 eiwitten op met een mespunt zout.
Klop de mascarpone op met de suiker tot de suiker is opgelost.
Voeg 1/3 eiwit toe aan de mascarpone en schep deze er voorzichtig onder. Doe er daarna de rest van het eiwit bij en schep dit er ook voorzichtig onder. Rasp er wat citroenschil over en spatel er nog eens door. Proef of de mascarponemousse voldoende fraîcheur bevat.

Hak de amandelen grof en bak deze op een ingevette plancha (klein beetje arachideolie) op 200°C. Strooi er wat suiker over om te karamelliseren en een klein snuifje zout. Wanneer ze mooi gebruind zijn, haal je ze van de plancha en zet opzij.

Snijd voorzichtig een klein stukje van de onderkant van de vijgen zodat ze mooi rechtop kunnen blijven staan op de plancha en hun smaak minder bitter wordt. Snijd een kruis in alle vijgen zodat je ze kan vullen met een marshmallow per vijg.
Zet de plancha op 200°C en bak de vijgen zoet op de plancha. Ondertussen kan je de marshmallow voorzichtig bruinbranden met een gasbrandertje. Haal de vijgen pas van de plancha wanneer de binnenkant een beetje warm is.



Verdeel de mascarponemousse in een mooie wolk op het bord en versier met de amandelen en de munt. Leg de vijgen erbij en serveer! Resultaat: een heerlijk zoet dessertje met een prachtig pallet aan zowel zoete, zilte en zure smaken. Smakelijk!


Hopelijk zullen deze recepten jullie even goed smaken! Mijn gasten hebben er alleszins van kunnen genieten.

Trotse ambassadrice van Forge Adour... klaar om te koken!
Tot slot wil ik graag Forge Adour bedanken voor het vertrouwen in mij als ambassadrice voor hun merk!

8 comments:

  1. Wow, dat ziet er echt super uit! Nog altijd spijt dat ik er niet bij kon zijn. x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank je wel Annelies! Italië zag er ook zeker niet slecht uit he ;-)

      Delete
  2. dit ziet er super uit en mag je best fier op zijn!
    het zag er mega gezellig uit!
    hopelijk hebben jullie volop genoten!
    liefs

    ReplyDelete
  3. Dat het verdorie erg lekker was! Bedankt voor de uitnodiging en de fijne avond Sarah!

    ReplyDelete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!