Mijn plancha van
Forge Adour is deze zomer al goed van pas gekomen. Bakken en braden, grillen en
zelfs fruit karamelliseren, ik kan er werkelijk alle richtingen mee uit en dit
maakt het zo gezellig om, zelfs in gezelschap, lekker te koken. Na mijn
vakantie in Griekenland zit mijn hoofd weer vol lekkere ideeën en
smaakcombinaties. Vooral naar kruiding toe dan. Tijd dus om die plancha op te
zetten en mijn ideeën de vrije loop te gaan! Nu er in België een hittegolf is,
is een licht gerechtje meer dan welkom. Daarom maakte ik deze sappige gevulde
varkenslapjes klaar met een eenvoudige croutonsalade. Eenvoudig maar wel zeer
smaakvol bij een lekker glaasje rode wijn. Maak het terras maar al gezellig,
want dit gerechtje past perfect bij dit zomerse weer!
Ingrediënten voor
2 personen:
-2 varkenslapjes
-Gedroogde salie
-peper en zout
-1 courgette
-100g ricotta
-1 sjalot
-2tl gerookt
paprikapoeder
-1tl citroensap
-Verse basilicum
-Een kleine handvol
pijnboompitten
-6 sneden wit
brood
-100g spekjes
-Olijfolie
-1el honing
-Witte balsamico
azijn met sjalot (ik gebruik die van het Italiaanse merk GOCCE)
Werkwijze:
Starten doe je
met de ricottavulling. Doe de inhoud van 1 potje ricotta in een kom en voeg
hierbij 1 fijngesneden sjalot, 2tl gerookt paprikapoeder, zout en peper van de
molen, 1tl citroensap, een handvol fijngesneden basilicum en een kleine handvol
grofgesneden pijnboompitten voor extra crunch. Meng alles mooi door elkaar en
zet nog even koel.
Zet de Forge
Adour plancha op 200°C en spoel de courgette af. Snijd de courgette in fijne
lange repen, je kan hiervoor best een dunschiller of mandoline gebruiken voor
het gewenste effect, en bak deze kort aan langs beide kanten op een hete, met
olijfolie ingevette, plancha. Haal de courgette van het vuur en leg ze opzij. Zet
de plancha ondertussen terug naar 50°C.
Leg beide
varkenslapjes op een plank en sla deze goed plat zodat ze redelijk fijn worden.
Indien je geen vleeshamer hebt, kan je er gerust plasticfolie opleggen en er
even met een pot op slaan voor het gewenste effect. Kruid de varkenslapjes goed
af met de gedroogde salie, peper en zout. Beleg beide varkenslapjes met de
reepjes gegrilde courgette en smeer de ricottavulling hierover. Vouw de
varkenslapjes dubbel en zet deze nog even fris.
Voor de salade
met croutons snijd je de 6 witte sneden brood in vierkante blokjes. Nu de
plancha is afgekoeld naar 50°C kan je de spekjes op een gedeelte van de plancha
bakken zonder vetstof. Het vet van het spek zorgt op zich al voor dierlijke
vetstoffen. Naast de spekjes doe je wat olijfolie op de plancha en bak je de
croutons. Zet het vuur voorzichtig hoger naar het maximum en laat de croutons
goed krokant bakken terwijl je nog wat olie toevoegt. (het brood zuigt al de
olie meteen op) Laat de spekjes ook hun werk doen. Meng de croutons met de
spekjes samen op de plancha en kruid af met een beetje peper van de molen. Het
vet van de spekjes zal ook worden opgenomen door de croutons en zorgt voor een
lekkerdere smaak.
Haal alles van de plancha en doe dit in een diepe kom of
serveerschaal. Pluk een goede hoeveelheid verse blaadjes basilicum af en scheur
deze mooi onder de croutonsalade.
Nu kan je de
varkenslapjes bruin bakken aan beide kanten op de plancha. Laat het vuur staan
op het maximum en doe nog een beetje vetstof (olijfolie) op de plancha alvorens
de varkenslapjes erop te leggen. Let wel dat het vlees mooi gaar gebakken is,
gezien je enkel de buitenkant van het vlees bakt.
Besprenkel de
croutonsalade nog met wat witte balsamico met sjalotsmaak en wat zoete honing.
Haal het vlees van de plancha en dresseer dit erbij. Smakelijk!
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!