Friday, August 26, 2016

Zuiders gevulde varkenslapjes op de plancha


Mijn plancha van Forge Adour is deze zomer al goed van pas gekomen. Bakken en braden, grillen en zelfs fruit karamelliseren, ik kan er werkelijk alle richtingen mee uit en dit maakt het zo gezellig om, zelfs in gezelschap, lekker te koken. Na mijn vakantie in Griekenland zit mijn hoofd weer vol lekkere ideeën en smaakcombinaties. Vooral naar kruiding toe dan. Tijd dus om die plancha op te zetten en mijn ideeën de vrije loop te gaan! Nu er in België een hittegolf is, is een licht gerechtje meer dan welkom. Daarom maakte ik deze sappige gevulde varkenslapjes klaar met een eenvoudige croutonsalade. Eenvoudig maar wel zeer smaakvol bij een lekker glaasje rode wijn. Maak het terras maar al gezellig, want dit gerechtje past perfect bij dit zomerse weer!

Ingrediënten voor 2 personen:

-2 varkenslapjes
-Gedroogde salie
-peper en zout
-1 courgette

-100g ricotta
-1 sjalot
-2tl gerookt paprikapoeder
-1tl citroensap
-Verse basilicum
-Een kleine handvol pijnboompitten

-6 sneden wit brood
-100g spekjes
-Olijfolie
-1el honing
-Witte balsamico azijn met sjalot (ik gebruik die van het Italiaanse merk GOCCE)

Werkwijze:

Starten doe je met de ricottavulling. Doe de inhoud van 1 potje ricotta in een kom en voeg hierbij 1 fijngesneden sjalot, 2tl gerookt paprikapoeder, zout en peper van de molen, 1tl citroensap, een handvol fijngesneden basilicum en een kleine handvol grofgesneden pijnboompitten voor extra crunch. Meng alles mooi door elkaar en zet nog even koel.

Zet de Forge Adour plancha op 200°C en spoel de courgette af. Snijd de courgette in fijne lange repen, je kan hiervoor best een dunschiller of mandoline gebruiken voor het gewenste effect, en bak deze kort aan langs beide kanten op een hete, met olijfolie ingevette, plancha. Haal de courgette van het vuur en leg ze opzij. Zet de plancha ondertussen terug naar 50°C.

Leg beide varkenslapjes op een plank en sla deze goed plat zodat ze redelijk fijn worden. Indien je geen vleeshamer hebt, kan je er gerust plasticfolie opleggen en er even met een pot op slaan voor het gewenste effect. Kruid de varkenslapjes goed af met de gedroogde salie, peper en zout. Beleg beide varkenslapjes met de reepjes gegrilde courgette en smeer de ricottavulling hierover. Vouw de varkenslapjes dubbel en zet deze nog even fris.Voor de salade met croutons snijd je de 6 witte sneden brood in vierkante blokjes. Nu de plancha is afgekoeld naar 50°C kan je de spekjes op een gedeelte van de plancha bakken zonder vetstof. Het vet van het spek zorgt op zich al voor dierlijke vetstoffen. Naast de spekjes doe je wat olijfolie op de plancha en bak je de croutons. Zet het vuur voorzichtig hoger naar het maximum en laat de croutons goed krokant bakken terwijl je nog wat olie toevoegt. (het brood zuigt al de olie meteen op) Laat de spekjes ook hun werk doen. Meng de croutons met de spekjes samen op de plancha en kruid af met een beetje peper van de molen. Het vet van de spekjes zal ook worden opgenomen door de croutons en zorgt voor een lekkerdere smaak. 


Haal alles van de plancha en doe dit in een diepe kom of serveerschaal. Pluk een goede hoeveelheid verse blaadjes basilicum af en scheur deze mooi onder de croutonsalade.


Nu kan je de varkenslapjes bruin bakken aan beide kanten op de plancha. Laat het vuur staan op het maximum en doe nog een beetje vetstof (olijfolie) op de plancha alvorens de varkenslapjes erop te leggen. Let wel dat het vlees mooi gaar gebakken is, gezien je enkel de buitenkant van het vlees bakt. Besprenkel de croutonsalade nog met wat witte balsamico met sjalotsmaak en wat zoete honing. Haal het vlees van de plancha en dresseer dit erbij. Smakelijk!

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!