Deze tijd van het
jaar ligt me wel op culinair vlak: framboosjes, Oosterscheldekreeft, lamsoor…
noem maar op! De asperges zijn ook terug in het land en ze smaken elk jaar weer
verrukkelijk. Elk jaar kijk ik uit naar mijn eerste gerechtje met
asperges. Als alternatief op de klassieke “Asperges à la flamande” maakte ik
een lasagne klaar met ongeveer dezelfde ingrediënten: de “lasagne à la flamande”
is ontstaan uit mijn liefde voor asperges in combinatie met de zuiderse keuken.
Ben je benieuwd naar mijn recept?
Ingrediënten: (4
personen)
-2 gekookte
eieren, fijngesneden
-Een handvol
fijngehakte dille
-Een handvol
fijngehakte platte peterselie
-250ml room
-Peper en zout
-1 teen look
-10 witte
asperges
-olijfolie
-lasagnevellen (9
à 10 vellen afhankelijk van de grootte)
-200g gerookte
zalm
-160g bûche de chèvre
of brokkelige, zachte geitenkaas
-Een klontje
boter
Werkwijze:
Begin met de
voorbereidingen. Ik neem 1 ovenschaal met afmetingen 28x18cm, dit is goed voor
een maaltijd van 4 personen.
Kook de twee
eieren hard en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Pel de eitjes en
snijd ze fijn. Zet dit opzij samen met de fijngehakte dille en platte
peterselie, ongeveer een handvol van elk kruid.
Voor de saus neem
je 1 flesje room van ongeveer 250ml en deze kruid je af met peper, zout en 1
geperst teentje look. Meng alles goed door elkaar.
Schil de 10 asperges
zoals het hoort en zet een grillpan op het vuur. Laat de pan goed heet worden
en leg vervolgens de met olijfolie ingestreken asperges op de plaat. Kruid
goed af met peper en zout en laat gedurende een twintigtal minuutjes grillen.
Keer ze geregeld om van kant en zie dat ze overal mooi de grillstrepen
vertonen. Zet de asperges na het grillen even opzij in een ovenschaal om af te
koelen en snijd ze daarna overlangs in 2 delen.
Kook de lasagnevellen
zoals vermeld op de verpakking.
Verwarm nu de
oven voor op 180°C en schik de ingrediënten in de ovenschaal als volgt:
1.
Strijk
de onderkant van de schotel in met 2 lepels roommengsel
2.
Schik
er 3 lasagnevellen op en strijk deze nogmaals in met wat room
3.
Schik
er enkele plakjes gerookte zalm op
4.
Strooi
de dille en peterselie erover
5.
Schik
hier 10 halve asperges op zoals op de foto
6.
Strooi
de helft van de eitjes er bovenop
7.
Schik
er enkele klontjes boter op
8.
Kruid
af met peper en zout
9.
Herhaal
alles vanaf puntje 2 t.e.m. puntje 8
10.
Leg
er een laatste laag lasagnevellen op
11.
Brokkel
de geitenkaas er volledig over en giet de overblijvende room hierover
12.
Bak
de “lasagne à la flamande” ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven
13.
Serveer
lauwwarm
Smakelijk!
Dat ziet er goed uit! Ik lust nog niet zo heel lang asperges. Ik ben echt gewoon moeten raken aan de smaak, maar ik ga er nu ook mee aan de slag. Deze lasagne lijkt me een goede start ;)
ReplyDeleteDank je wel! Vroeger lustte ik ook niet graag asperges maar nu kan ik er niet genoeg van krijgen tijdens 'aspergeseizoen'.. je kan er ook zo mee variëren, net zoals dit recept in lasagnevorm. x
DeleteOoh, ik ben dol op asperges! Dit ziet er gewoon heerlijk uit! Ga ik zeker en vast eens proberen! Thanks voor die recept! :)
ReplyDeleteThanks! Laat me weten wat je ervan vond! ;-)
Delete