Tuesday, December 22, 2015

Koken met een Thermomix


Al van Thermomix gehoord? Of heb je er eentje thuis staan? Thermomix is al 50 jaar op de markt met hun mooi, allesomvattend, product. In Spanje beschikt maar liefst 1 op de 3 gezinnen over een Thermomix. Iets waarin België het duidelijk minder goed doet, want in ons land wordt de Thermomix nog steeds gezien als luxe artikel. Nummer 1 reden is hoogstwaarschijnlijk de prijs van dit toestel. Een Thermomix is een keukentoestel waarmee je alles kan maken: soepen, sausjes, alle soorten deeg, desserts, … Zowel koude als warme gerechten worden met dit toestel op tafel getoverd.

Afgelopen weekend nam ik deel aan een workshop Thermomix in Gent, onder leiding van Jan Van Wassenhove. Hieronder vind je mijn bevindingen terug.

Nadeel volgens mij:

De redelijk dure prijs:  € 1100 (wereldwijd dezelfde prijs), alles inbegrepen: toestel, varoma, accessoires, gedrukt en digitaal basis kookboek.

Voordelen volgens mij:

Buiten de serieuze investering van € 1100, zijn er volgens mij ook tal van voordelen die dit nadeel goedmaken. Hieronder vind je mijn persoonlijke opsomming terug:

1. Met 1 enkele machine kan je zowel warme als koude gerechten maken. Smoothies, soepen, deeg, gestoomde groenten of vis, fruitpap,… kortom alles wat je met een mixer, stomer, keukenrobot, babycook,.. kan maar dan in 1 machine.

Pompoensoep
Komkommer smoothie

2. Vaatwasbestendig. Gewoon het apparaat even uiteen halen en de mogelijke delen in de vaatwasser steken.

3. Er is een standaard basiskookboek inbegrepen bij elke aankoop van een Thermomix. Dit kookboek staat op een chip die je aan de Thermomix bevestigt. Hiermee worden alle recepten stap voor stap uitgelegd. Je hoeft er zelfs niet meer bij na te denken. De Thermomix geeft duidelijk aan welk knopje je moet drukken of hoeveel ingrediënten je moet toevoegen. Wil je liever geen gebruik maken van dit kookboek en je eigen fantasie gebruiken, dan is dat perfect mogelijk natuurlijk maar voor veel mensen is dit basiskookboek het recept voor “koken zonder stress”.4. Je kan achteraf nog kookboeken voor thermomix bijkopen, op chip, om bij de Thermomix te gebruiken. Meer gespecialiseerde kookboeken of andere recepturen bijvoorbeeld.

Doelgroep volgens mij:

De hobbykok zal nog steeds zijn huisgemaakte soep op de traditionele manier willen bereiden. Ook zal hij een sabayon liever met de hand willen kloppen, en nóg liever aan tafel om de andere gasten te entertainen. Terwijl je al deze recepten makkelijk met de Thermomix kan klaarmaken en ze evengoed zullen smaken, wil een hobbykok nog graag tijd investeren in het gezellig koken.

De doelgroep is dan volgens mij eerder weggelegd voor mensen die weinig tijd hebben of weinig tijd kunnen investeren in het eigenlijke kookproces of voor mensen die vrij onzeker zijn in de keuken en alle recepten hapklaar kunnen terugvinden op deze machine. Daarnaast denk ik dat er ook wel een potentieel is in de horeca voor mensen die professioneel bezig zijn in de keuken en die kunnen investeren in een Thermomix.

Ben je nog niet overtuigd of ben je benieuwd naar de werking van een Thermomix? Dan kan je nog tot 31/12/2015 terecht in de Pop up in de Henegauwenstraat te Gent. Hier legt Jan Van Wassenhove je met veel plezier uit hoe je zo’n Thermomix gebruikt en kan je heerlijk proeven bij de kookdemo’s.


Voor meer info: www.kokenmetjan.be of www.tmxteam.be

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!