Thursday, October 8, 2015

Hotspots in Porto: 5 x culinair


Ongeveer een maand geleden bezocht ik Porto. 4 dagen (culinair) genieten en nog wat laatste vitamientjes, oftewel zonnestraaltjes, opnemen. Nooit gedacht dat deze stad me zo zou kunnen charmeren. Porto is een super gezellige, kleine stad die heel wat te bieden heeft op vlak van eten & drinken, shopping en sightseeing. Het was bijgevolg niet moeilijk om mijn favoriete hotspots qua food op een rijtje te zetten. Hieronder neem ik jullie mee op culinaire trip door Porto!


Eén van de beste restaurants van Porto en bekroond met 1 Michelin ster: dat is Pedro Lemos. Het restaurant ligt net buiten het centrum ten westen van downtown Porto, op ongeveer een twintigtal minuten rijden met de taxi, maar daarom niet minder waard om een bezoekje te brengen. Deze zeer verfijnde keuken is uiteraard prijziger dan de traditionele Portugese keuken die je overal in de stad kunt vinden. Toen ik enkele maanden geleden belde voor een reservatie bij Pedro Lemos had ik een zeer vriendelijke dame aan de lijn, de toon werd gezet. Toen we ter plaatse aankwamen werden we met open armen ontvangen door het vriendelijke personeel. We namen plaats aan een gezellig tafeltje boven en kozen de menu met aangepaste wijnen. Verse producten en heerlijke combinaties werden ons voorgeschoteld. De wijnen werden regelmatig bijgevuld en de gerechten werden zonder aarzeling toegelicht in het Engels. Na het diner vroegen we aan de gastheer om een taxi te bellen en nog geen 5 minuten later arriveerde die. Prima service en lekker eten gegarandeerd. Een toppertje wat mij betreft!







The House of Sandeman: porto tasting

Het leuke aan de wijnhuizen in Porto is dat ze bijna allemaal op loopafstand van mekaar liggen. Logeer je in Porto stad, dan moet je gewoon maar de prachtige brug Ponte Luis I oversteken (te voet of per fiets) en je kan aan een wijntocht beginnen. De wijnkelders zijn namelijk gecentraliseerd in deze streek genaamd Vila Nova de Gaia.


Ik had wel al gehoord van Sandeman maar gezien ik niet echt een porto-lover ben, had ik deze welgekende porto nog nooit geproefd. Dé ideale gelegenheid dus! Of je nu fan bent of niet, een porto proeverij moet je toch eens gedaan hebben naar mijn mening. The House of Sandeman is een wijnhuis met museum, herbergt tal van porto’s en biedt proeverijen en rondleidingen aan. Wij kozen de “1790 Tour” en deze kost € 16 per persoon (dit is de duurdere rondleiding, je kan ook een goedkopere rondleiding kiezen maar dan is de porto tasting beperkt). De tour omvat een rondleiding in groep met een gids, gevolgd door een filmpje en een tasting van 5 verschillende Sandeman porto’s. Nadien kan je nog een laatste stop doen in de souvenirshop, zoals het betaamt na een museumbezoek. ;-)




In de oude wijk van Porto, genaamd Ribeira, kan je wat mij betreft het gezelligst rondkuieren in de smalle straatjes en aan de haven. Een aanrader aan de haven is deze apero bar Wine Quay Bar. Hier kan je terecht als je Portugal wilt proeven in je glas.



We vonden dit zo’n leuke plaats om te aperitieven dat we hier 2 dagen op een rij zijn langs geweest. Er is een ruime keuze aan wijnen en je wordt hier prima begeleid door kenners. Naast een lekkere wijn kan je diverse tapas bijbestellen zoals ham, kazen, chorizo, olijven, sardienen, … Een goede tip: ga er op tijd naartoe. Ze openen om 16u en reserveren is niet mogelijk. First come, first served is de boodschap. Buiten kan je het gezelligst vertoeven met zicht op het water. Dit is denk ik wel mijn all time favoriet plekje in Porto qua gezelligheid en ambiance.




Voor typische Portugese hotdogs moet je bij Republica dos Cachorros zijn! Fast food op z’n Portugees en nog lekker ook. Het zit hier rond lunchtijd meestal vol met locals. Een Portugese hotdog bestaat uit gegrild brood, een pikante worst en gesmolten kaas. Niks speciaals kan je denken maar het smaakt zo lekker en is perfect als snack of als lichte lunch. De hotdog wordt meestal genuttigd op een terrasje met een ijskoud pintje. Heb je niet veel tijd of wil je iets kleins nuttigen, ga hier dan zeker even langs.


Mercado do Bolhao

Dé overdekte markt van Porto is een aanrader, zoals dat in wel elke grote stad het geval is. Hier kan je terecht voor vers fruit, pittige worstjes, verse vis of ga er gewoon iets drinken en geniet van de levendige sfeer. Wanneer het mooi weer is kan je hierlangs gaan om wat fruit en andere delicatessen te kopen en kan je in een park gaan picknicken. De markt is alle dagen open behalve op zaterdagnamiddag en zondag. Plan het dus goed in als je een weekendje in Porto vertoeft.






Dit waren mijn favoriete adresjes voor een korte trip in Porto. Nog een laatste tip zijn de diverse bakkers die je tegenkomt wanneer je ’s ochtends de stad gaat verkennen. De verse geur van de gebakjes ruik je al van ver. De pastéis de Nata of Portugese roomtaartjes zijn bij praktisch elke bakker te verkrijgen maar ook gezouten pasteitjes gevuld met bacalhau (vis) zijn superlekker. Bestel enkele mini gebakjes in combinatie met een koffietje en je bent weer enkele uren zoet.

Ben jij al in Porto geweest? Heb jij een favoriete hotspot? Let me know…

5 comments:

  1. Ik ben nog niet in Porto geweest, maar het staat op mijn verlanglijstje. Veel lekkers daar ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Carolien, ik kan Porto zeker aanbevelen. Niet enkel qua lekker eten, maar ook gewoon het totale plaatje ;-) x

      Delete
  2. Ik ben nog niet in Porto geweest, maar het staat op mijn verlanglijstje! Veel lekkers daar zo te zien ;)

    ReplyDelete
  3. The food looks yummy♥♥

    summerdaisy.net

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Summer, it was indeed yummy ;-) Loved to explore new places and restaurants

      Delete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!