Tuesday, August 4, 2015

De vlinderstoel: van designklassieker naar commercieel succes

SCAPA HOME - Bron

De Butterfly Chair of vlinderstoel dateert oorspronkelijk uit het jaar 1938. Ook wel BKF of Hardoy Chair genoemd, is deze designklassieker ontworpen door drie Argentijnse ontwerpers: Bonet, Kurchan en Ferrari. Ze ontmoetten elkaar in Parijs, waar ze assisteerden in het atelier van Le Corbusier: een andere topklassieker onder de designmerken. De invloed van Le Corbusier in de vlinderstoel is dan ook niet te verwaarlozen: het roestvrijstalen frame staat centraal. Hierbij komt een hoes in textiel, leder of kunststof, dat makkelijk afneembaar en vervangbaar is.


Ondertussen hebben verschillende merken deze vlinderstoel in hun collecties staan. Om er maar enkele op te noemen: Pomax, SCAPA HOME, IKEA, Bloomingville,… De populariteit van dit zitmeubel is dan ook immens. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de leuke, dierlijke prints omdat ik een vlinderstoel beschouw als een extra element in een ruimte waarin basics primeren en accenten gelegd moeten worden. SCAPA HOME neemt daar voor mij persoonlijk qua commerciële merken de leading role in. Qua prijs zit je hier dan wel rond de € 475 voor een vlinderstoel, terwijl IKEA een veel goedkoper, minder speciaal alternatief biedt voor € 39.99. Hier zit je dan wel echt met een basiskleur waarbij de kwaliteit van de afneembare hoes in polyester niet vergelijkbaar is met een duurder alternatief zoals een dierlijke print op klassiek koevel of prachtig buffelleder. Een klassieke basiskleur kan je dan wel weer opfleuren met een kleurrijke plaid of een hip kussen. 
Ook zijn deze vlinderstoelen superleuk als terrasmeubilair, let daarbij wel op de kwaliteit van de stoel. Roestvrijstalen poten zijn vereist en de kwaliteit van de hoes moet het toelaten.

Hieronder enkele prachtige merken op een rijtje. Welk type of stijl van vlinderstoel heeft jouw voorkeur? Ken je nog merken die ook prachtige vlinderstoelen aanbieden? Let me know…

Pomax Vlinderstoel - Bron


SCAPA HOME - Bron


SCAPA HOME - Bron

Bloomingville Butterfly Chair - Bron

IKEA Kläppa Vlinderstoel - Bron

No comments:

Post a Comment

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!