Friday, August 15, 2014

Snapshots: food and drinks

Mijn eerste week vakantie in de Griekse zon zit er bijna op. Als je honger hebt, kijk je best even opzij want van deze snapshots met lekkernijen krijg ik alvast zin in meer. Ik heb een selectie moeten maken omdat ik anders een collage van drie pagina's zou gehad hebben maar hier hebben jullie alvast een voorsmaakje van de klassiekers en de speciallekes.
Een Griekse salade kan gewoon niet ontbreken op tafel: tomaat, komkommer, feta, rode ui, oregano, paprika, verse olijfolie en azijn. Dit is geen hoofdgerecht. Af en toe zie je toeristen een Griekse salade bestellen als hoofdgerecht.. dit is not done.. Bestel één of meer salades (afhankelijk van het aantal personen) als bijgerecht en betrek ze bij je hoofdgerecht.
De andere twee salades zijn de Caprese, de typische Italiaanse tomaat-mozzarella (verse buffelmozzarella natuurlijk) en een gemengde salade met halloumi. Halloumi is een Grieks-Cypriotische kaas die een nogal elastische textuur heeft en dus ideaal is om te grillen. Deze salade was zeer lekker in combinatie met verse vijgen, een honingdressing, croutons en sesamzaadjes. Ik zal deze hoogstwaarschijnlijk thuis ook wel eens uitproberen.
Gegrilde of gefrituurde courgettes zijn superlekker. Ik ben er altijd al fan van geweest en ze horen gewoon thuis bij een mezze.
Een lekkere gegrilde dorade, vers gevangen diezelfde ochtend.. wat wil je nog meer? Vis is gewoon een must wanneer je zo dichtbij zee woont.
Rechts van de dorade een andere klassieker: moussaka. Hierbij hoef ik volgens mij geen uitleg te geven want deze Griekse ovenklassieker is meer dan bekend.
's Namiddags, na de siësta, hoort een lekkere frappé bij de traditie. Ik heb mijn ijskoude koffie het liefst met melk en suiker en nog liever met een of ander zoet gebakje erbij.
Spaghetti ice is een nieuwe ontdekking voor mij. Je kiest je favoriete smaak van ijs en het aantal bollen en hiervan worden slierten spaghetti geperst in een machine. Je spaghetti kan je aanvullen met een rode saus gebaseerd op kersen en afwerken met amandelschilfers. Het ziet er net uit alsof je een bord spaghetti bolognese met parmezaan aan het eten bent.
Gisterenavond heb ik de lekkerste cheesecake ooit gegeten. Onderaan had je een bodem van crumble met speculoos, daarboven kaasvulling met kersen en een heerlijke coulis. Yummie!!

2 comments:

  1. Nog een fijn vervolg van je vakantie !
    (Ik heb intussen al flink honger gekregen met je foto's te zien....)

    ReplyDelete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!