Monday, August 25, 2014

Olijfolie proevenEen onvergetelijke en interessante ervaring die ik in Griekenland heb ondernomen is zonder twijfel een ‘olive oil tasting’. Ik ben zelf nogal een massagebruiker van olijfolie, zowel voor het koken als op salades. We hebben een oude olijfoliefabriek bezocht gevolgd door een proeverij. Het is eens wat anders dan Champagne of Gin te gaan proeven, niet? 

Olijfolie is een van de belangrijkste exportproducten van Griekenland en wanneer je omringd wordt door zoveel olijfbomen kan het ook niet anders dan een belangrijke bron van inkomsten te zijn. De oude fabriek is ondertussen niet meer in werking omwille van ecologische redenen en wordt vandaag de dag gebruikt als expositieruimte voor tal van mooie foto’s, die vertellen over de geschiedenis van olijfolie, en machines waarmee olijfolie werd geproduceerd. De olive oil factory wordt uitgebaat door een familie en wanneer we toekwamen werden we hartelijk onthaald door een gids die ons enthousiast meenam op een rondleiding doorheen het museum. Het proces voor het maken van olijfolie werd ons stap voor stap uitgelegd. De passie van de gids werd al snel op ons overgedragen en benieuwd naar meer, werden we ontvangen door een andere dame voor de proeverij.

De kwaliteit van olijfolie wordt bepaald door enkele factoren: de smaak, de geur en de kleur van de olie. De belangrijkste factor is zonder twijfel de smaak. Als je niet proeft, zal je nooit weten of het een kwalitatieve goede olijfolie is. De geur en de kleur is een minder betrouwbare bron om de kwaliteit te ontmaskeren. De kleur van olijfolie kan makkelijk gemanipuleerd worden. Met tal van artificiële kleurstoffen kan men al makkelijk een goedkope en slechte kwaliteit van olie manipuleren in een goede olie. De kleur van de betere olijfolie is groener, maar ga dus niet af op kleur alleen. De duurdere olijfolie is meestal ook wel de betere! Gebruik je olijfolie op een salade en consumeer je ze puur, gebruik dan enkel en alleen extra vergine olijfolie. Gewone olijfolie kan je gebruiken om te bakken, deze hoeft niet noodzakelijk extra vergine te zijn.

Tijdens de ‘tasting’ stonden er een aantal flesjes olijfolie klaar. Met een stukje brood werd ons verzocht om in de olijfolie te dippen en vervolgens een beetje te zuigen aan het brood. Op die manier komt eerst en vooral de textuur van de olie tevoorschijn. Is het eerder vettig of vol van textuur. Nadien komt de smaak. Het verschil werd duidelijk geproefd. Vervolgens werden er enkele tapenades op wat brood gesmeerd. Tapenades met olijfolie uiteraard en zeer lekker! De laatste etappe waren twee olijfolies, eentje met citrussmaak en eentje met appelsiensmaak. Ideale olies om ook te gebruiken bij desserten. Voor veel mensen een rare combinatie om ze in een dessert te gebruiken, maar na het proeven kan ik het mij volledig inbeelden. Een chocoladetaart in combinatie met een olijfolie met appelsiensmaak, het zou een beetje smaken zoals orangettes. Deze twee olijfolies werden geproefd met een lepel en gaven een ietwat pikantere afsmaak, hoe gek het ook klinkt. Dit zijn de antioxidanten die vrijkomen uit de vruchten.

Kortom, een leerrijke en aangename les in het basisproduct olijfolie.
1 comment:

  1. Super...tja ik heb natuurlijk 5 liter uit Spanje meegebracht. Er is idd veel verschil in smaak. Als je verschillende proeft is dat zeer duidelijk. Lekker he.

    ReplyDelete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!