Diegenen die me de afgelopen weken een beetje gevolgd hebben op Instagram,
zullen misschien wel denken dat ik alcoholverslaafde ben geworden ;-) … Laat het
duidelijk zijn, ik drink vrij weinig alcohol. Af en toe eens een glaasje in het
weekend of in dit geval bij de voorstelling van een interessant merk. Dit was
het geval voor The Famous Grouse, een Schots whiskymerk waarvan ik het bestaan
voordien niet eens kende. Nooit gedacht dat ik naar een whisky tasting
zou gaan, maar het klopt volledig: Great things never came from comfort
zones…
Tijdens dit evenement werd de nieuwe fles van The Famous Grouse in
avant-première voorgesteld door de Internationale Brand Ambassador Lucy
Whitehall, een pittige Schotse dame die ons met veel passie meenam naar de
interessante wereld van kwaliteitswhisky’s. Het werd een voorstelling
afgewisseld met verschillende tastings, foodpairings en het blenden van
onze eigen persoonlijke, samengestelde whisky die we achteraf ook meenamen naar
huis om nog te kunnen nagenieten.
Schotlands' favoriete whisky werd in 1897 gecreëerd door Matthew
Gloag. The
Famous Grouse draait rond 4 elementen: Foundation, Finest, Flavour en Fusion. Foundation slaat terug op de
grondbeginselen. Met Finest bedoelt men dat enkel de beste
ingrediënten bijdragen aan de beste whisky. Om een rijpende whisky Flavour te
geven gebruikt The Famous Grouse drie soorten vaten en Fusion is
de kunst op zichzelf. De essentiële ingrediënten van een goede blend zijn:
gemoute gerst, graan, water, hout en vakkundige handen. Meer bepaald de keuze
van het hout waarmee de vaten vervaardigd worden, is van zeer groot belang.
Wanneer je een whisky proeft moet je 3 zaken in het achterhoofd houden:
eerst en vooral dien je de whisky te aanschouwen waarbij je al een goed idee
hebt van de kleur, de tranen en textuur. Daarna kan je eraan ruiken. Dit proces
bepaalt 70% van het smaken pallet en is dus belangrijk. Neem de geuren heel
langzaam op om ze gewoon te worden en de verscheidenheid te ruiken in plaats
van de alcohol. Je kan zoetigheid, toetsen van karamel, fruitsoorten, citrus,
donkere chocolade,… beginnen waarnemen door te ruiken. Je hoeft het glas niet
eerst rond te draaien voor de aroma’s zoals bij een wijn, houd het glaasje
gewoon een kwartslag schuin en neem de geur rustig waar. De laatste stap is
uiteraard het proeven van de whisky. Laat de drank rustig rondgaan in de mond
en slik daarna pas door. Op die manier proef je het best de smaken.
Qua foodpairing kwamen er enkele interessante en lekkere combinaties
voorbij, hieronder enkele voorbeelden:
The Black Grouse whisky werd geproefd in combinatie met een tartaar van
gerookte zalm. Deze whisky die verwant is met The Famous Grouse heeft een meer
gerookte smaak en past heel goed samen met donkere chocolade (70% cacao) en
gerookte vissoorten.
The Naked Grouse whisky, nog een aanverwant, hebben we geproefd in
combinatie met een heerlijke chocolade mousse en crumble met rode vruchten. The
Naked Grouse wordt gerijpt in de kersenvaten, de duurste vaten in omloop,
waardoor deze whisky van extreem goede kwaliteit is. Perfect voor bij een
dessert met rode vruchten of romige truffels.
Het blenden van de whisky is een complex proces waarbij Master Blenders van
The Famous Grouse de smaken voor een groot deel bepalen. Voor de blend van The
Famous Grouse gebruikt men een combinatie van single malts en graanwhisky. Deze
kunst van het blenden hebben wij dan ook eens zelf mogen ervaren door onze eigen
persoonlijke blend samen te stellen. Hieronder enkele sfeerbeelden van deze
sessie.
Mijn blend bestaat uit 60ml graanwhisky en qua single malts ging ik voor de
volgende hoeveelheden: 10ml citrus fruity, 20ml vanilla creamy, 10ml fragrant
en 10ml spicy. Deze samenstelling van 110ml was ruim voldoende om mijn
persoonlijk flesje te vullen.
Ik heb deze fantastische ervaring te danken aan Oona en The Famous Grouse
en ben na deze tasting whisky meer gaan appreciëren dan ik ooit heb gedaan. Whisky
is dan ook dé ideale drank om aan foodpairing te doen omwille van de diversiteit
in geuren en smaken.
Yum yum. Wat balen dat ik het heb moeten missen. Ziet er goed uit!
ReplyDeleteJammer, het was inderdaad wel eens de moeite. Had nog nooit een whisky proeverij gedaan, dus het was een first. Maar zeker een aanrader! ;-)
DeleteZiet er interessant uit!
ReplyDeleteZelf drink ik echt nooit whiskey, haha.
x Krizia
Shark Attack - Fashion Blog
Hey Krizia, Het was echt interessant en op een leuke manier leer je weer eens bij over een topic die je eigenlijk niet echt goed kent. Nu kan ik tenminste meepraten en meeproeven met whisky's ;-) En de Famous Grouse is echt een tof merk met mooie flessen!
DeleteWat een interessant iets om mee te maken. Ik drink zelf wel graag whiskey dus zo'n echte tasting bijwonen lijkt me geweldig!
ReplyDeleteNaomi, ik kan het zeker aanraden. Wie weet komen we mekaar eens een andere keer tegen op een event ;-)
DeleteWat een leuke en leerzame blogpost!! ik ken de smaak van de whiskey maar de foodpairing tips zijn nieuw voor me :-)
ReplyDeleteHi Denise, bedankt hoor! De foodpairing is een echte aanrader, met whisky kan je zoveel richtingen uit!
Delete