Monday, May 19, 2014

Pastitsio


Dit Griekse gerecht, en tevens één van mijn favoriete ovengerechten, hoort voor mij thuis in het rijtje van ‘comfort food’.  Je kan het vergelijken met de Italiaanse tegenhanger lasagne. Gezien praktisch dezelfde ingrediënten worden gebruikt, pasta en tomatensaus, zijn zowel de structuur als de opbouw en smaak nog anders. In plaats van lasagnevellen gebruikt men in de pastitsio lange macaroni’s en ook het recept voor de tomatensaus heeft een andere smaak omwille van de bijkomende ingrediënten zoals kaneel. Hieronder mijn recept.Ingrediënten:

(Voor +- 4 personen)
-1 ui
-2 teentjes knoflook
-Bladpeterselie
-500g gehakt (lamsgehakt ofwel gemengd gehakt (rund/varken))
-Peper en zout
-oregano
-2 tomaten
-1 blaadje laurier
-1 kaneelstok
-375g macaroni (1 pakje)
-1 blik gepelde tomaten
-1 blikje tomatenpuree
-melk
-boter
-bloem
-geraspte kaas
-paneermeelWerkwijze:

Snijd de ui, bladpeterselie en look fijn. De look kan je ook persen. Fruit deze ingrediënten in olijfolie op een matig vuur. Doe het gehakt erbij en laat dit meebakken. Kruid met peper, zout en oregano.
Wanneer het gehakt mooi is meegebakken, voeg je 2 fijngesneden tomaten toe samen met 1 blaadje laurier en 1 kaneelstok. Laat dit rustig pruttelen op een matig vuur zodat alle smaken kunnen samenvloeien. 
Kook ondertussen de pasta gaar. 
Voeg het blik gepelde tomaten en de tomatenpuree bij de saus en laat verder meekoken. 
Giet de gekookte pasta af en zet deze even opzij. 
Terwijl kan je de bechamelsaus maken met de boter, bloem, melk en geraspte kaas.
Wanneer de tomatensaus, bechamelsaus en de gekookte pasta klaar is, kan je beginnen aan de opbouw van de ovenschotel. Vet een grote ovenschotel in met wat olijfolie. Begin onderaan met een laagje macaroni,  vervolgens een laag tomatensaus en dan weer een laagje macaroni. Giet de bechamelsaus erboven op en bedek deze met een fijn laagje paneermeel. 
Zet de ovenschotel een half uur à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Wanneer de ovenschotel klaar is laat je hem even nog afkoelen zodat je de pastitsio lauwwarm kan serveren. Werk af met nog wat peterselie en klaar!

1 comment:

  1. Herinner ik me nog goed. Had een Griekse pennevriendin die ik ook heb bezocht. Brengt herinneringen boven.

    ReplyDelete

Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!