Er zijn zo van die momenten dat ik heel veel zin heb in chocolade maar dat de voorraad chocolade er weer door is en dat de winkels ondertussen al toe zijn. Ik geef het toe, ik ben een choc-o-holic... En als dan ook nog eens de koekjes met chocolade op zijn of er zelfs geen Magnum meer te bespeuren valt, dan word ik een klein beetje ongelukkig. Note to self: eet nog eens iets voedzaam. ;-) Maarrr wat ik meestal wel in huis heb, voor het geval ik opeens zin krijg om chocoladekoekjes te bakken, een chocoladecake of chocoladesaus voor bij een ijsje, zijn de callets van Jacques Chocolade. Dit zijn druppels pure chocolade die ideaal zijn om snel te laten smelten of om te verwerken in patisserie. Vermits ik deze onlangs dus wél in huis had, ging ik zelf aan de slag om mijn eigen chocoladerepen te maken. Klein detail: ze waren ironisch genoeg pas de dag erna ready-to-eat!!
Ingrediënten:
-100g
kristalsuiker
-100ml water
-een handvol
noten
-200g pure
chocolade of 2 pakjes pure callets van Jacques chocolade
-een scheutje
melk
-nog een handvol
noten ter afwerking
Werkwijze:
Begin met de
praliné. Hiervoor neem je een steelpannetje en zet je dit op het vuur met
daarin 100g suiker en 100ml water. Je laat dit smelten op een zacht vuurtje en
daarna zet je het vuur iets hoger zodat je een karamel bekomt. Roer niet voor
zolang het niet goudgeel van kleur ziet. Voeg een handvol hazelnoten toe en zet
het vuur af. Roer de hazelnoten door de karamel en giet dit mengsel op een met
bakpapier beklede bakplaat. Laat dit afkoelen. Wanneer het volledig is
afgekoeld en een koek gevormd is, breek je deze in stukken en doe je de stukken
in een keukenrobot die dit tot een fijn stof kan malen.
Laat vervolgens
de chocolade met het scheutje melk smelten au bain-marie. Je neemt hiervoor een
hittebestendige kom, waarin je de chocolade doet samen met de melk, die je op
een kokende pot water zet. Roer af en toe door de chocolade totdat dit een
mooie chocoladesaus vormt.
Haal de bain-marie
van het vuur en voeg de fijngemalen praliné toe naar smaak. (Overgebleven praliné kan je
achteraf nog gebruiken, doe deze in een potje en zet weg bij de droge voeding)
Roer de praliné door de chocolade. De praliné hoeft niet gezeefd te worden, de
grovere praliné zorgt voor een mooie structuur in de chocoladerepen. Roer er eveneens
nog wat hazelnoten door en voeg eventueel wat grof zout toe voor die gezouten
karamelsmaak.
Giet het chocolademengsel
in een met bakpapier beklede schaal, die in de koelkast past. Duw de chocolade
een beetje platter met een pottenlikker tot de gewenste dikte. Laat een nachtje
rusten in de koelkast en snijd de chocolade de volgende dag in repen.
No comments:
Post a Comment
Bedankt voor uw bericht! Thanks for your comment!