Een onvergetelijke en interessante ervaring die ik in
Griekenland heb ondernomen is zonder twijfel een ‘olive oil tasting’. Ik ben
zelf nogal een massagebruiker van olijfolie, zowel voor het koken als op
salades. We hebben een oude olijfoliefabriek bezocht gevolgd door een
proeverij. Het is eens wat anders dan Champagne of Gin te gaan proeven, niet?
Olijfolie is een van de belangrijkste exportproducten van Griekenland en
wanneer je omringd wordt door zoveel olijfbomen kan het ook niet anders dan een
belangrijke bron van inkomsten te zijn. De oude fabriek is ondertussen niet
meer in werking omwille van ecologische redenen en wordt vandaag de dag
gebruikt als expositieruimte voor tal van mooie foto’s, die vertellen over de
geschiedenis van olijfolie, en machines waarmee olijfolie werd geproduceerd. De
olive oil factory wordt uitgebaat door een familie en wanneer we toekwamen
werden we hartelijk onthaald door een gids die ons enthousiast meenam op een
rondleiding doorheen het museum. Het proces voor het maken van olijfolie werd
ons stap voor stap uitgelegd. De passie van de gids werd al snel op ons
overgedragen en benieuwd naar meer, werden we ontvangen door een andere dame
voor de proeverij.
De kwaliteit van olijfolie wordt bepaald door enkele
factoren: de smaak, de geur en de kleur van de olie. De belangrijkste factor is
zonder twijfel de smaak. Als je niet proeft, zal je nooit weten of het een
kwalitatieve goede olijfolie is. De geur en de kleur is een minder betrouwbare
bron om de kwaliteit te ontmaskeren. De kleur van olijfolie kan makkelijk
gemanipuleerd worden. Met tal van artificiële kleurstoffen kan men al makkelijk
een goedkope en slechte kwaliteit van olie manipuleren in een goede olie. De
kleur van de betere olijfolie is groener, maar ga dus niet af op kleur alleen.
De duurdere olijfolie is meestal ook wel de betere! Gebruik je olijfolie op een
salade en consumeer je ze puur, gebruik dan enkel en alleen extra vergine
olijfolie. Gewone olijfolie kan je gebruiken om te bakken, deze hoeft niet noodzakelijk
extra vergine te zijn.
Tijdens de ‘tasting’ stonden er een aantal flesjes olijfolie
klaar. Met een stukje brood werd ons verzocht om in de olijfolie te dippen en
vervolgens een beetje te zuigen aan het brood. Op die manier komt eerst en
vooral de textuur van de olie tevoorschijn. Is het eerder vettig of vol van
textuur. Nadien komt de smaak. Het verschil werd duidelijk geproefd. Vervolgens
werden er enkele tapenades op wat brood gesmeerd. Tapenades met olijfolie
uiteraard en zeer lekker! De laatste etappe waren twee olijfolies, eentje met
citrussmaak en eentje met appelsiensmaak. Ideale olies om ook te gebruiken bij
desserten. Voor veel mensen een rare combinatie om ze in een dessert te gebruiken,
maar na het proeven kan ik het mij volledig inbeelden. Een chocoladetaart in
combinatie met een olijfolie met appelsiensmaak, het zou een beetje smaken
zoals orangettes. Deze twee olijfolies werden geproefd met een lepel en gaven
een ietwat pikantere afsmaak, hoe gek het ook klinkt. Dit zijn de antioxidanten
die vrijkomen uit de vruchten.
Kortom, een leerrijke en aangename les in het basisproduct
olijfolie.
Super...tja ik heb natuurlijk 5 liter uit Spanje meegebracht. Er is idd veel verschil in smaak. Als je verschillende proeft is dat zeer duidelijk. Lekker he.
ReplyDelete